Ръководителят на метеорологичната агенция на ООН каза, че на войната

...
Ръководителят на метеорологичната агенция на ООН каза, че на войната
Коментари Харесай

Петери Таалас: На войната в Украйна може да се гледа като на благословение за климата

Ръководителят на метеорологичната организация на Организация на обединените нации сподели, че на войната в Украйна " може да се гледа като на благословение " за климата, тъй като форсира развиването и вложенията в зелена сила в дълготраен проект, въпреки в този момент търсенето на изкопаеми горива да е изключително огромно, заяви Асошиейтед прес.

Коментарът на Петери Таалас, общоприет секретар на Световната метеорологична организация, идва в миг, в който светът е изправен пред дефицит на сила, частично поради икономическите наказания против водещия производител на нефт и природен газ в Русия и повишаването на изкопаемите горива.

Това накара някои страни бързо да потърсят други възможности като въглищата да вземем за пример. Но възходящите цени на петрола, газа и въглищата направиха по-конкурентни другояче скъпите възобновими енергоносители като слънце, вятър и хидротермална сила.

Таалас признава, че войната в Украйна е пристигнала като " потрес за европейския енергиен бранш " и е провокирала взрив в използването на изкопаеми горива.

" В интервал от 5 до 10 години е ясно, че войната в Украйна ще форсира потреблението на изкопаеми горива ". Дългосрочно обаче " тя форсира зеления преход ", сподели Таалас. " Ще влагаме повече във възобновяаема сила и в енергийно спестяващи решения ", сподели той.

" Така че от позиция на климата на войната в Украйна може да се гледа като на благословение ", добави Таалас. 

Той направи мненията си във връзка на новопубликуван отчет на Световната метеорологична организация, съгласно който доставките на електричество от по-зелени източници би трябвало да се удвои през идващите осем години, с цел да се ограничи растежа в световните температури.

Новото издание на годишния отчет " Състояние на климатичните услуги ", създадено с присъединяване на 26 разнообразни организации, тази година е фокусирано върху силата.
Таалас сподели, че сега енергийният бранш е виновен за към три четвърти от излъчванията на парникови газове и прикани за " цялостна промяна " на световната енергийна система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР