Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

МААЕ: АЕЦ „Запорожие“ е изправена пред реална опасност

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси разяснява прекъсването на аварийна линия за електрозахранване на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Гроси съобщи, че централата е в заплаха. МААЕ също по този начин означи продължаващите " непрекъснати опасности за нуклеарната сигурност " на фона на военния спор.

Експертите на организацията обявиха, че повода за спирането на електрозахранването е неразбираема, само че то е настъпило " след известия за военна интензивност в района и отвън него ". Това беше доказано от екип на МААЕ в региона на централата, който е чул голям брой обстрели в деня на повредата, както и през миналата седмица.

" Най-голямата атомна електроцентрала в Европа загуби основен източник на електрическа енергия, нужна за изстудяване на реакторите, както и за други значими функционалности, свързани с нуклеарната сигурност...
Тези събития още един път акцентират напълно действителните рискове, пред които е изправено това огромно оборудване ", съобщи Рафаел Гроси, представен от пресслужбата на МААЕ.

Електрозахранването на Запорожската АЕЦ по аварийна линия 330 kV спря през вчерашния ден сутринта. В централата бяха спрени всичките шест блока, само че оборудването се поддържа в сходство с нормативните условия, увериха представители на АЕЦ.

Запорожската АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От октомври 2022 година тя е под ръководството на " Росенергоатом " (дъщерно сдружение на " Росатом " ).

Експерти на МААЕ участват в централата от 1 септември същата година. През март 2024 година организацията заяви, че по време на инспекциите в АЕЦ не е открила закани за нуклеарната сигурност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР