Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН
Коментари Харесай

Ръководителят на МААЕ видя военни приготовления в Запорожската АЕЦ

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации Рафаел Гроси съобщи, че по време на неотдавнашното си посещаване в окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала е станал очевидец на военни мерки.

Той също по този начин съобщи, че наоколо до атомната електроцентрала продължава обстрелът и още веднъж изрази угриженост за сигурността на оборудването, заключи Би Би Си.

" По време на визитата ми в Запорожската АЕЦ преди повече от три седмици видях ясни признаци на военни мерки ", съобщи Гроси. - Оттогава насам нашите специалисти на площадката постоянно оповестяват, че чуват детонации, което от време на време значи тежък обстрел наоколо до централата.

Дълбоко съм угрижен за обстановката в централата. "

Гроси не посочи какво тъкмо има поради под " военни мерки ".

Според Гроси специалистите на МААЕ са чували обстрел съвсем всеки ден през последната седмица, а в един от случаите даже са били помолени да влязат в бомбоубежище.

Ръководителят на МААЕ също по този начин напомни, че сега локалната АЕЦ разчита единствено на един 750-киловолтов електропровод за изстудяване на реакторите и обезпечаване на работата на други системи за сигурност. Преди войната централата е имала четири такива линии, споделя Гроси.

Една от 330-киловолтовите аварийни линии е развалена на 1 март на противоположния бряг на река Днепър. Оттогава тя не е възобновена заради продължаващите военни интервенции, заяви Киев.

Освен това Гроси съобщи, че сега в АЕЦ е останала единствено една четвърт от личния състав, нужен за поддържане на естествената работа на централата. Той добави, че сегашната администрация наема нов личен състав, само че ще е належащо време за образованието му.

Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от съветски войски към този момент към година. През октомври 2022 година Владимир Путин подписа декрет, с който централата се трансферира под съветско право и " Росенергоатом " ще я ръководи.

Районът в непосредствена непосредственост до Запорожската АЕЦ, както и самата централа, постоянно са подложени на обстрел, за което Украйна и Русия се упрекват взаимно. Киев също по този начин твърди, че съветската войска употребява атомната електроцентрала за разполагане на военно съоръжение и жива мощ.

Град Никопол в Днепропетровска област, който се намира на отсрещния бряг на АЕЦ, е непрекъснато обстрелван от съветските военни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР