Ръководителят на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви

...
Ръководителят на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви
Коментари Харесай

Фед може да започне да повишава лихвите през март

Ръководителят на Федералния запас на Сейнт Луис Джеймс Булард съобщи в четвъртък, че Фед може да стартира да покачва лихвите през март , оповестява WSJ.

" FOMC (Federal Open Market Committee) може да стартира да покачва лихвения % още на срещата през март, с цел да бъде в по-добра позиция да управлява инфлацията ", съобщи Булард на среща на CFA Society St. Louis.

" Последващите нараствания на лихвите през 2022 година могат да бъдат изтеглени напред или изтласкани обратно според от развиването на инфлацията ", добави той.

Централният банкер също по този начин означи, че Фед е в " добра позиция " да предприеме спомагателни стъпки за надзор на инфлацията , в случай че е належащо, като да вземем за пример " позволяване на въздържан балансов отток, увеличение на лихвения % и поправяне на времето и темпото на следващи нараствания на лихвените проценти ".

Централната банка на Съединени американски щати през декември се съгласи да приключи изкупуването на активи през март и постави основите за началото на повишението на лихвите, което всички намират за уместно през 2022 година

Прогнозите, оповестени през декември, демонстрират, че във Фед чакат нарастване на лихвите с три четвърт процентни пункта тази година.

Булард сподели, че инфлационният " потрес ", изживян от страната , значи, че централната банка би трябвало да бъде в положение да извърши задачите си за таргетиране на инфлацията за няколко години напред.

Промяната в политиката през декември пристигна тъкмо когато разновидността на ковид Омикрон стартира да покачва ежедневните равнища на заразяване . Но Булард сподели, че не счита, че актуалната вълна ще изхвърли стопанската система на Съединени американски щати или Фед отвън курса.

За вълната в Съединени американски щати се " планува да следват модела, където разновидността е разпознат за първи път ", в Южна Африка , сподели Булард, цитирайки прогнози, че ежедневният брой на случаите може да доближи своя пик в края на този месец.

Тъй като пазарът на труда в Съединени американски щати е " доста мощен " и високата инфлация работи като " наказателен налог ", който натоварва изключително бедните, Федералният запас би трябвало да увеличи лихвените проценти тази година, сподели президентът на Федералния запас на Сан Франциско Мери Дейли, оповестява " Ройтерс ".

Въпреки това, добави тя, защото стопанската система на Съединени американски щати поддържа милиони по-малко работни места, в сравнение с преди началото на пандемията COVID-19, защото доста служащи остават внимателни поради вируса, методът на централната банка на Съединени американски щати би трябвало да се основава на данни и измерим .

" Ако действаме прекомерно нападателно, с цел да компенсираме високата инфлация , породена от несъответствието в търсенето и предлагането, в действителност няма да създадем доста за решаването на проблемите на веригата за доставки, само че безусловно ще обвържем стопанската система по метод, който ще значи по-малко работа ", сподели Дейли.

Докато стопанската система се доближава към цялостна претовареност в подтекста на продължаваща пандемия , тя добави, " има разлика в кратковременен и дълготраен проект... балансирането на тези неща, до момента в който вървим напред през 2022 година, ще бъде от решаващо значение за паричната политика. "

Протоколи от среща на 14-15 декември , оповестени в сряда, демонстрират, че някои във Фед желаят да се движат още по-бързо, с цел да затегнат политиката , в това число посредством стесняване на салдото на Фед от над 8 трилиона $ .

" Смятам, че може да се наложи, евентуално ще би трябвало да повишим лихвените проценти ... с цел да поддържаме стопанската система в баланс ", сподели Дейли.
 Инфлацията в Съединени американски щати е мъчително висока, само че може да настъпи известно облекчение
Инфлацията в Съединени американски щати е мъчително висока, само че може да настъпи известно облекчение

Цените паднаха на международните пазари за недопечен нефт и природен газ, което докара до по-ниски цени за отопление на дома
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР