Ръководителят на европейската дипломация призова сърбите в Косово незабавно да

...
Ръководителят на европейската дипломация призова сърбите в Косово незабавно да
Коментари Харесай

Жозеп Борел иска сърбите в Косово незабавно да се върнат на работа в косовските институции

Ръководителят на европейската дипломация прикани сърбите в Косово неотложно да се върнат в институциите на Косово, а Прищина да " хармонизира дейностите си " във връзка с регистрационните номера с авансово реализирани съглашения в границите на разговора и да стартира договаряния за основаване на Съюз на сръбските общини без по-нататъшно закъснение, заяви РТС.

Тези отговорности, които бяха поети като част от разговора, към момента са годни и обвързващи, акцентира Борел след обособени срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и с министър-председателя на краткотрайните институции в Прищина Албин Курти в коридорите на Парижкия конгрес за мир.

Той съобщи, че задачата на обособените срещи, които е имал с Вучич и Курти, е била да се решат основните провокации в връзките сред Белград и Прищина и уточни, че диалозите са били фокусирани върху това да оказват помощ на страните незабавно да намерят нужните решения на актуалните рецесии и поддържат мира и стабилността на терена.

Борел, който участва на срещите с Вучич и Курти дружно със специфичния делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак, повтори, че и двете страни би трябвало да се ангажират градивно, да покажат подготвеност за компромис и да съблюдават отговорностите, поети в границите на разговора.

Сегашната геополитическа конюнктура прави още по-наложително превъзмогването на наследството от предишното и започването на значими договаряния за това, което е в действителност значимо за Косово, Сърбия, техния народ и целия район – и това е нормализирането на връзките сред двете страни като основен фактор за напредъка им по европейския път, сподели Борел.

В същото време той акцентира, че е значимо да се въздържат от всевъзможни едностранни дейности и подстрекателска изразителност.

С войната в Украйна Европа не може да има нов спор на своя територия. Отговорност на страните е да го избегнат в интерес на своя народ, който ще загуби най-вече, в случай че настоящето ескалиращо държание не бъде прекъснато, сподели Борел.

Той предизвести, че невъзможността да се изпълнят отговорностите и да се стигне до бърза деескалация ще има нездравословни последствия на първо място за народа на Косово и Сърбия, за европейското бъдеще на двете страни и доверието в тях в очите на европейските и интернационалните сътрудници.

В изказването се отбелязва, че Борел ще осведоми страните-членки на Европейски Съюз на Съвета по външни работи в понеделник за диалозите, които е провел, и ще даде своя разбор на обстановката, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР