Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че

...
Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Близо сме до откриването на хуманитарен коридор от Кипър до Газа

Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изрази вяра, че коридорът за филантропична помощ от Кипър до Газа ще бъде отворен този уикенд, на фона на опасенията от апетит в анклава, съобщи Агенция Франс Прес.


" Много сме покрай откриването на този кулоар, уповавам се на 10 март ", съобщи Фон дер Лайен след посещаване в кипърското пристанище Ларнака дружно с президента на Кипър Никос Христодулидис.

Нейното изказване пристигна, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в речта си за положението на съюза съобщи, че американските военни ще основат краткотрайно пристанище край крайбрежията на Газа, с цел да внасят помощи.

Високопоставени представители на американската администрация обявиха, че напъните, оповестени от Байдън, се основават на морския кулоар за помощ, препоръчан от Кипър - най-близкия член на Европейски Съюз до Газа.

Фон дер Лайен дефинира обстановката в Газа като " ужасна “ и съобщи, че „ сме изправени пред филантропична злополука ".

Тя съобщи, че " първичната пилотна интервенция " ще стартира на 7 март, а Обединените арабски емирства са помогнали за активирането на коридора, " като са обезпечили първата от многото колета със артикули за популацията на Газа ".

Европейска комисия излезе със взаимно изказване с Кипър, ОАЕ, Съединени американски щати и Обединеното кралство, в което " утвърждава активирането " на морския кулоар за помощ към Газа.

" Доставянето на филантропична помощ непосредствено до Газа по море ще бъде комплицирано и нашите страни ще продължат да правят оценка и приспособяват напъните си, с цел да подсигуряват, че ще доставим помощта допустимо най-ефективно ", сподели главата на Европейска комисия.

" Този морски кулоар може и би трябвало да бъде част от непрекъснатите старания за увеличение на потока от филантропична помощ и търговски артикули към Газа по всички вероятни направления ", добави тя.

В изказването се споделя още, че Кипър " скоро ще свика висши чиновници, с цел да обсъдят по какъв начин можем да ускорим този морски канал "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР