Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

...
Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци
Коментари Харесай

Шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци: Израел ми отказа за втори път да вляза в Газа

Ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци Филип Лазарини съобщи, че Израел още веднъж му е попречил да влезе в линията Газа, съобщи Франс прес. " Израелските управляващи не престават да отхвърлят на Организация на обединените нации филантропичен достъп до линията Газа ", съобщи Лазарини в " Екс ". " Само тази седмица те ми отхвърлиха за втори път да вляза в Газа ", добави той.

Лазарини посети четири пъти линията Газа от началото на войната на Израел против " Хамас ", почнала на 7 октомври след нападението на " Хамас " против Израел.

" Само през последните две седмици ние отчетохме 10 случая, при които е имало пукотевица по конвои, арестуване на личен състав на Организация на обединените нации, с издевателства, събличане до голо, закани с оръжия и дълги чакания по пропускателните пунктове на конвоите, което ги принуждава да карат през нощта или да се отхвърлят да пътуват ", съобщи Лазарини.

Той прикани и за без значение следствие на стрелбата с ракети от палестински въоръжени групи по пропускателния пункт Керем Шалом, през който главно минава филантропичната помощ от Израел към Газа и което докара до затварянето му от израелската войска.

Бригадите " Изедин ал Касам ",  въоръженото крило на " Хамас ", поеха отговорност за изстрелването на ракети по пункта и споделиха, че са взели под прицел израелски военни.

Израел упреква дузина от към 13 000-те чиновници на организацията на Организация на обединените нации в Газа, че са взели участие в офанзивата, осъществена от " Хамас " против Израел на 7 октомври. В края на април самостоятелна група заключи в отчет, че организацията страда от липса на индиферентност в линията Газа, само че че Израел не е дал доказателства в поддръжка на изказванията, че някои от чиновниците на организацията са свързани с терористични организации като " Хамас ". В отчета се споделяше, че организацията е незаменима и нужна за палестинците.

Снощи израелската войска заяви, че нейни бойни самолети са поразили " команден център " на " Хамас " в линията Газа, който палестинското придвижване било " разположило съзнателно покрай настоящ обект на Агенцията за палестинските бежанци, поставяйки в заплаха цивилните, намерили там леговище ".

Тази конструкция е била употребена от " Хамас " " като площадка за голям брой набези против израелски войски /.../ през последните седмици " и " за набези против филантропични интервенции, чиято цел е била увеличение на разпределянето на помощи за жителите на Газа ", допълниха военните.

 

Организация на обединените нации посочи значимостта на медийната независимост след решението на Израел да приключи активността на катарската телевизия " Ал Джазира " на територията на страната, съобщи ДПА.

" Твърдо се противопоставяме на всяко решение за ограничение на свободата на печата ", съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик в Ню Йорк през вчерашния ден. " Свободният щемпел дава скъпа услуга, гарантираща, че обществото е осведомено и ангажирано ", означи той.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че кабинетът му единомислещо е дал своя вот за закриване на интервенциите на телевизионния оператор " Ал Джазира " в Израел. Този стъпка беше подхваната, откакто израелските законодатели утвърдиха нов медиен закон (станал известен като " законът " Ал Джазира " ), който дава на държавното управление пълномощия да не разрешава активността на задгранични малките екрани, в случай че сметне, че те съставляват опасност за държавната сигурност.

" Ал Джазира " осъди израелското решение и се зарече да употребява " всички вероятни способи ", с цел да отбрани правата и чиновниците си.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР