Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази днес желанието си

...
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази днес желанието си
Коментари Харесай

Федерика Могерини призова за разбирателство в ЕС за приема на мигранти

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази през днешния ден желанието си страните- членки от Европейския съюз да поемат „повече отговорности“, с цел да намерят решение на комплицирания въпрос с приема на избавени в Средиземно море мигранти в границите на задача „София“, съобщи Франс прес.

„Въпреки че казусът е комплициран, мисля, че ще бъде добре страните членки да поемат повече отговорности“ за решаването на разногласието за приема на мигранти на европейските пристанища, съобщи Могерини след идването си във Виена за неофициална среща на министрите на защитата от страните-членки на Европейски Съюз.

На срещата ще се разискват вероятни промени в метода, по който работи към сегашния миг задача „София“. Сега задачата е под италианско командване и планува избавените мигранти да бъдат одобрявани в италиански пристанища, само че популисткото държавно управление в Рим упорства мигрантите да бъдат одобрявани и в пристанища на други страни членки, отбелязва Франс прес.

В края на предишния месец Италия разгласи, че дава пет седмици на европейските си сътрудници да намерят решение на въпроса с приема на мигранти и заплаши, че в случай че такова не бъде открито, ще прекрати въобще със избавителните интервенции.

През последните седмици се водиха договаряния, само че „засега не бе реализирано никакво съгласие“, уточни Могерини, като добави, че „това е въпрос, който не можем да игнорираме“.

Италия съобщи, че на срещата ще пази концепцията за въвеждането на ротационен принцип при приема на мигранти на европейските пристанища в границите на задача „София“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР