Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави -

...
Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави -
Коментари Харесай

Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави: Шефът на ДАНС

Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски страни - няма такова законово условие, нито такава процедура, съобщи пред депутатите ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.
В Народното събрание изслушват шефовете на специфичните служби след изтеклия запис от Националния съвет на " Продължаваме промяната ". По предложение на " Възраждане " депутатите гласоподаваха съвещанието да се излъчва онлайн по Българска национална телевизия 1.

По отношение на изтеглените експрети, ЦИК изиска инспекция за сигурността на тези специалисти, ДАНС даде информацията, с която разполага, само че крайното решение е на ЦИК, там ние не можем да влияем, отговори на въпрос на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия шефът на ДАНС.

По време на чуването си Пламен Тончев съобщи, че не дават отговор на истината и изказванията, че назначението на ръководители на службите се съгласува с партньорските страни поради нуждата от достъп до класифицирана информация на Европейски Съюз и НАТО.

    " Назначаването на ръководител на ДАНС се прави по прецизно законова процедура, която е единствено в границите на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с декрет на президента. В нито едно от условията на закона не се планува кандидатурите за ръководител на ДАНС да се съгласуват с който и да е, включително и непознати посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и Европейски Съюз. Ние като членове на Европейски Съюз и НАТО също не съгласуваме претендентите за ръководители на партньорските служби ", съобщи Пламен Тончев.

Той отхвърли и намеците за съветско въздействие в службите като посочи способността на ДАНС сама да открива такива кафези в структурите си. Тончев напомни случая, в който двама чиновници на ДАНС бяха уличени в такова държание, вследствие на което сега те са обвинени, а съветски дипломати са оповестени за личност нон грата у нас.

    " Недоказаните изказвания основават репутационни вреди освен на службите, само че и на страната. Опитите за дискредитиране на институции, втълпяване на неустановеност и разделяне измежду обществото, е детайл от хибридните реакции, в това число и на Москва ", посочи Пламен Тончев.

В отговор Даниел Лорер цитира, законови текстове, уреждащи съдействието на ДАНС с пратньорските служби и попита:

    " Нормална пракитка ли е да се желае от партньорските служби информация? Нормална процедура ли е този продан да се случва при взаимно доверие сред партньорските служби? Дали те могат да извършват законовите си отговорности, в случай че не се употребяват с цялостното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и Европейски Съюз ".

От ПГ на " Възраждане " още веднъж повториха позицията си, че съгласуването на управленията на службите с непознати посолства е държавна измяна.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР