Ръководителите на компании от строителната индустрия в цяла Европа предупреждават,

...
Коментари Харесай

Нарастващите цени на суровините ще навредят на плана за възстановяване на ЕС

Ръководителите на компании от строителната промишленост в цяла Европа предизвестяват, че " рисковото " повишение на цените и дефицитът на строителни материали рискуват да подкопаят водещата стратегия за стопански тласъци на Европейски Съюз в размер на 800 милиарда евро.

Строителният бранш на Европейски Съюз генерира съвсем 10% от икономическата продукция на блока, а инфраструктурните планове съставляват забележителна част от фонда за възобновяване на Брюксел, който ще разпредели безплатни средства и заеми за възобновяване на стопанските системи на страните след пандемията. Но цените на строителните материали започнаха да се повишават внезапно през последните месеци, защото икономическият напредък както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати и Китай, провокира взрив в строителството, оповестява Financial Times.
(По)-Високи цени на суровините
Доменико Кампогранде, общоприет шеф на Европейската федерация на строителната промишленост (FIEC), предизвести, че повишението на цените и спомагателните закъснения рискуват да понижат резултата на еврофондовете. " Опасността е, че има този огромен проект за възобновяване, само че 30 до 40% от тези средства ще се усвоят в спомагателни финансови принадлежности за покриване на високите цени. Това би било същинска нелепост, тъй като няма да подкрепи на стопанската система ". СпоредFIEC, цените на битума са се повишили с 15% единствено за три месеца, цените на цимента с 10% за един месец, а при дървесината се следи растеж от над 20%.

Покачването на цените се дължи на няколко фактора, в това число внезапното възобновяване на търсенето, което надмина предлагането на първични материали в доста страни, както и спирането на веригите за доставки и комерсиалното напрежение в резултат на пандемията. Бумът на жилищното строителство докара до невъобразим скок в търсенето на дървен материал.
Какъв ще е отговорът на Европейски Съюз
В неотдавнашно писмо до Европейската комисия FIEC изрази терзанията си по отношение на покачването на цените и дефицита на първични материали. " Това събитие заплашва приноса на строителния бранш за икономическото възобновяване и евентуалното позитивно влияние на европейските стратегии ", гласи писмото.

В Италия, най-големият бенефициент на пари от тласъците на Брюксел, държавното управление възнамерява да похарчи над 100 милиарда евро от финансирането си от Европейски Съюз за създаване на нова инфраструктура през идващите пет години. Но строителният бранш предизвестява чиновниците, че ще мъчно ще се оправи с предизвикването, подбудено от дефицита, без обилни промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР