Ракетният удар по територията на Полша, който причини смъртта на

...
Ракетният удар по територията на Полша, който причини смъртта на
Коментари Харесай

НАТО след удара по Полша: Какво се случва, преди да се задейства Член 5

Ракетният удар по територията на Полша, който аргументи гибелта на двама души, е невиждана рецесия в връзките сред Русия и НАТО от началото на войната в Украйна.

Това обаче към момента не значи задействане на известния Член 5 от Североатлантическия контракт, който подсигурява груповата сигурност на страните членки на отбранителния съюз.

Първата стъпка е разказана в Член 4:
Страните по Договора ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях.
Полското държавно управление би трябвало да направи своята оценка на изключителната обстановка, с цел да реши дали да изиска съвещания.

Процедурата по Член 4 е задействана общо 7 пъти от основаването на НАТО, като в множеството случаи това става по искане на Турция:
2003 (по време на войната в Ирак), 2012 (заради сирийската война), 2015 (след несполучливия опит за боен прелом против Ердоган), 2020 ( поради ескалация на напрежението в Сирия).
България също взе участие в апел за привикване на съвещания на 24 февруари 2022 година, незабавно след съветската военна инвазия в Украйна - дружно с Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Полша привиква съвещания през март 2014 година след съветската експанзия в Източна Украйна, която кулминира с анексирането на полуостров Крим.

" Тези съвещания евентуално ще доведат до решение за спомагателна поддръжка за Украйна, изключително с въздушна мощ и противовъздушна защита. А Полша ще получи същинско въздействие ", разяснява проф. Филипс O`Брайън, учител по стратегически проучвания от английския университет " Сейнт Андрюс ".

Член 5 е втората алтернатива, която подсигурява, че нито една страна от НАТО няма да бъде оставена да се отбранява сама при положение на нахлуване:
Страните по Договора се договарят, че въоръжено нахлуване, подхванато против една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се преглежда като нахлуване против всички тях, в резултат на което те се договарят, че при положение на такова въоръжено нахлуване всяка от тях, упражнявайки правото си на самостоятелна или групова самозащита, прието в член 51 от Устава на Организацията на обединените народи, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като неотложно предприеме, самостоятелно и в съгласие с останалите страни по Договора, такива дейности, каквито счита за нужни, в това число използването на въоръжена мощ, за възобновяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.Всяко такова въоръжено нахлуване и подхванатите като разследване от него ограничения ще бъдат неотложно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива ограничения ще бъде прекъснато, откакто Съветът за сигурност предприеме нужните стъпки за възобновяване и поддържане на интернационалния мир и сигурност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР