Ракетата Terran 1 на Relativity Space остана на стартовата площадка

...
Ракетата Terran 1 на Relativity Space остана на стартовата площадка
Коментари Харесай

Изстрелването на първата в света 3D принтирана ракета се провали ВИДЕО

Ракетата Terran 1 на Relativity Space остана на стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, откакто се провали при дебютния си галактически полет. Тази ракета, съвсем напълно 3D отпечатана, е най-големият обект в света, който трябваше да напусне Земята.

Relativity Space не съумя да извърши първото изстрелване на ракетата притежател Terran 1, която се състои от 85% елементи, отпечатани на 3D принтер, пише Space.
 ракета, Terran 1, Relativity Space Снимка: Relativity Space
Това изстрелване трябваше да се състои вечерта на 8 март, само че противоположното преброяване беше спряно 70 секунди преди изстрелването заради повишение на температурата на горивото в моторите на горната степен на ракетата. Първоначално инженерите на Relativity Space желаеха да решат бързо зародилия проблем, само че по-късно беше взето решение да се отсрочи изстрелването. Уникалната ракета ще остане на стартовата площадка до 11 март, когато ще бъде вторият опит за изпращане на Terran 1 в космоса.
 ракета, Terran 1, Relativity Space Уникалната ракета ще остане на стартовата площадка до 11 март, когато ще бъде вторият опит за изпращане на Terran 1 в космоса.
От Relativity Space, със седалище в Калифорния, споделят, че разпореждат огромни очаквания на ракетата и са уверени, че идващият опит за изпращане на първата по рода си 3D отпечатана ракета ще успее.

В съпоставяне със съществуващите двустепенни ракети-носители, Terran 1 е относително малък - 33 метра (около височината на 10-етажна сграда). Основната задача на тази ракета е да извежда дребни спътници в ниска околоземна орбита. Но уникалността на ракетата се крие във обстоятелството, че 85% от нейните съставни елементи са основани благодарение на 3D принтер. Между другото, по същия метод са основани 9 мотора на първата степен на ракетата, които работят с течен метан.



Според представителите на Relativity Space неповторимата ракета-носител Terran 1 може да изстреля в космоса от 900 до 1250 кг потребни товари. Цената на всяко изстрелване е почти 12 милиона $.

Сега инженерите на американската компания работят интензивно върху основаването на многократна ракета Terran R, която ще има височина 66 метра и ще може да достави 20 тона потребни товари в космоса. Първото изстрелване на тази ракета е планувано за 2024 година

Ако изстрелването на ракетата Terran 1 не просто се реализира, а полетът й е сполучлив, това ще потвърди жизнеспособността на технологията, с която е основан този обект. Тоест, бъдещите ракети могат да бъдат съвсем напълно основани благодарение на 3D щемпел. Поне по този начин счита Relativity Space.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР