Ракетата-носител “Ангара 5, която летя през 2014-та година. Снимка :

...
Ракетата-носител “Ангара 5, която летя през 2014-та година. Снимка :
Коментари Харесай

Русия ще изстреля недовършена ракета Ангара в края на ноември

 Angara Launch Pad

Ракетата-носител “Ангара 5 ”, която хвърча през 2014-та година. Снимка: ГКНПЦ Хруничев

. Ако всичко мине по проект, в края на месеца Русия ще изстреля ракетата-носител “Ангара А5 ” за пръв път след шестгодишно спиране. Напомням на читателите, че “Ангара ” е първата галактическа ракета, проектирана в страната след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Оказва се обаче, че ракетата е недоизкусурена. 

Съгласно информацията, оповестена на уеб страницата Лента.Ру, тази “Ангара ”, която би трябвало да лети през идващите няколко дни, не се отличава от миналата, летяла през 2014-та. От медията се базират на изявление с основния конструктор Дмитрий Петров, който удостоверява, че ракетата ще изпрати 2.4 тона в околоземна орбита. През 2014-та беше изведен макет с тегло 2 тона. “Структурно ракетата не се разграничава от ракетата по време на първия старт ”, безапелационен е Петров.

През октомври шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин призна, че изстреляната през 2014 година ракета е била незавършена. По негови думи “изпитанието не удостовери изискуемите потребности на клиента ”, защото “извежданата маса се оказа по-ниска от предстоящото ”.

“Ангара А5 ” би трябвало да размени актуалната тежкотоварна ракета на Русия “Протон-М ”. Съгласно финансовия отчет на предприятието-производител ГКНПЦ “Хруничев ”, производството на “Ангара А5 ” възлиза на 7 милиарда рубли, което е три пъти повече спрямо индустриалната цена на остарялата “Протон ”. Излиза, че старите съветски ракети от руско време са доста по-изгодни от финансова позиция спрямо новите.

ГКНПЦ “Хруничев ” е едно от най-проблемните и недоходоносни предприятия на Роскосмос. Понастоящем задълженията му възлизат на 80 милиарда рубли – колкото е годишният бюджет на съветската галактическа организация. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР