Радваме се че темата за реклама на хазартни игри от

...
Радваме се че темата за реклама на хазартни игри от
Коментари Харесай

Пазарът на хазарта приближава този на тютюневите изделия, международни изследвания показват, че всъщност е зависимост



Радваме се че тематиката за реклама на хазартни игри от художествени гимнастички беше повдигната в Народното събрание. За нас, е належащо да стартират нови полемики и да има съответни промени в Закона за хазарта.
Това разяснява изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

„ В Национания съвет за саморегулация има доста ясно заложена тематика, обвързвана с това, че комерсиалната връзка на
хазартни игри не би трябвало да подбужда малолетните да вземат участие в хазартни игри или да демонстрират малолетни лица да вземат участие в тези хазартни игри. Тоест няма да се употребяват даже и облици или изказвания, които са привлекателни за децата, а в този случай тази реклама, в последна сметка, в действителност подтикваше детското население в България да играе и да търка билетчета.

Този случай, който ние повдигнахме, демонстрира доста ясно, че държавните институции не работят в полза на обществото. Те пазят бизнес ползите. Съвет за електронни медии излезе с едно негативно мнение във връзка с това, което се прави. Държавната комисия по
хазарта първоначално стоеше много безшумно. Имаше промяна на ръководителя на Държавната комисия по хазарта. Министерството на младежта и спорта мълчи до ден сегашен за това какво вършат с администрацията, която имат, във връзка с хазарта, защото и до тях беше адресирано това писмо. Все още чакаме в Комисията за медии и просвета също да се прегледа тази тематика, обвързвана с хазарта и с рекламата “.

Богданов посочи, че бизнесът нападателно навлиза в обществото с рекламите на
хазартни игри:

„ Освен това има доста тематики, свързани с това, че в действителност децата са най-пряко ангажирани в тематиката с рекламата и са най-често употребяваният облик в рекламата и постоянно, когато се постанова в действителност да се вършат някакви реклами, се стига до такава степен в действителност децата да вземат участие.

Децата виждат тези облици действително. Те не могат да създадат разликата сред действителното и нереалното и по тази причина стават жертва точно на този вид реклама “.

Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията добави, че в хазната влизат релативно малко налози от
хазарта, само че пазарът на хазартни игри е от най-големите в страната като на процедура се е удвоил за последните 10 години. Този пазар пораства три пъти по-бързо от националния артикул и към този момент е съвсем еднакъв по мярка на пазара на тютюневи произведения.

Тъй като
хазартът се е трансформирал в голям рекламен пазар за медиите обаче, на практика няма журналистически следствия, добави Безлов.

„ Този пазар - на
хазарта, е почти огромен колкото пазарът на тютюневи произведения, който е 3 милиарда и половина, само че от пазара на тютюневи произведения страната прибира към 3 милиарда лв. Данък добавена стойност и акцизи. Забележете: 177 милиона против 3 милиарда. С тези 3 милиарда - на тютюневата промишленост, в действителност може да изхраним армията, междинното обучение и Министерство на вътрешните работи почти.

Големият проблем, който съгласно мен седи, е, че този
хазартен пазар се разраства извънредно нападателно и извънредно бързо, а доста интернационалните проучвания демонстрират, че той е в действителност взаимозависимост. Вие създавате на хората взаимозависимост, сходна на наркозависимост “.

Безлов посочи, че в множеството Западни страни залите за
хазарт и казината са отвън градските центрове или даже в особено обособени градове.

Повечето интервюирани от „ Хоризнт “ отхвърлиха да купуват лотарийни билети.

В звуковия файл можете да чуете и репортаж на Невена Петрова за историята на жена, която твърди, че е изтеглила печеливш лотариен билет, само че той е бил откраднат на работното ѝ място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР