„Радвам се, че много хора откликнаха и дойдоха да дарят

...
„Радвам се, че много хора откликнаха и дойдоха да дарят
Коментари Харесай

Д-р Евгения Шурлиева: Трябва да се дава повече гласност на акциите за кръводаряване

„ Радвам се, че доста хора откликнаха и пристигнаха да дарят кръв. Опашката от хора, които чакат, в действителност сподели, че българинът е съчувствен и доброжелателен. Извънредната акция за кръводаряване, проведена от болничното заведение, е за всички лежащо заболели пациенти, които се нуждаят от кръв и кръвни съставки. Тя продължава до края на актуалната седмица “. Това сподели пред Zdrave.net доктор Евгения Шурлиева, началник на Лаборатория по трансфузионна хематология в УМБАЛСМ „ Пирогов “.

Тежка обстановката с пациент в сериозно положение в края на предходната седмица наложи лечебното заведение да излезе с зов за незабавно кръводаряване, а напъните да бъде обезпечено по-голямо количество кръв не престават.

„ Тежките седмици в „ Пирогов “ са нещо всекидневно. Болницата организира два пъти годишно кръводарителски акции под надпис „ Стани нечий воин! “. Нуждите от кръв и кръвни съставки за пациентите в „ Пирогов “ са огромни, което обуславя и огромната потребност от кръводарители “, разяснява доктор Шурлиева.

Като трансфузионен хематолог тя показа терзанието си, че по принцип у нас за кръводаряване се приказва рядко и тематиката не се разяснява изключително в общественото пространство.

„ Това става най-често, когато настъпи някакъв сериозен случай. По този метод не може да увеличим броя на кръводарителите. За да увеличим броя на кръводарителите, по-често в общественото пространство би трябвало да се чуват апели за непринудено и безплатно кръводаряване. Българите са съпричастни и е належащо доста малко, с цел да могат да отидат до кръвния център и да оказват помощ на някого. Добре би било да възпитаваме в младежите убеденост, че кръводаряването е един скъп подарък за нуждаещи се хора и че е изцяло безвредно за донора “, сподели доктор Шурлиева.

По думите й работата на трансфузионния хематолог остава някак на назад във времето, тя не се вижда, само че без лаборатория по трансфузионна хематология не може да работи нито една огромна болница.

„ Трансфузионната хематология е рядко срещана компетентност и най-неприятното е, че дори в образованието по медицина не се загатва за нея, няма лекции, няма извършения, просто малко се знае. Но всеки хирург, травматолог, интернист доста добре прави оценка потребността от нашата работа и от екипите, ангажирани с кръводаряване “, разяснява специалистката.

Тя прикани да се дава повече публичност на акциите за кръводаряване.

„ Не би трябвало да се не помни, че сега сме в пандемия. Сега организацията на акциите за кръводаряване страда още повече. Организирането на акции е извънредно затруднено. Спешните акции ще намалеят, в случай че се усилят плануваните акции, каквито са и нашите проекти. В болница „ Пирогов “ изцяло осъзнаваме нашата роля като институция и сме подготвени да поставим нужните старания публичните настройки към донорството и кръводаряването да се трансформират в положителна посока “, безапелационна бе доктор Шурлиева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР