Радиотелескопът Паркс на организацията CSIRO, разположен в източната част на

...
Радиотелескопът Паркс на организацията CSIRO, разположен в източната част на
Коментари Харесай

Учени засякоха 4 загадъчни радиосигнала с неизвестен произход

Радиотелескопът " Паркс " на организацията CSIRO, ситуиран в източната част на Австралия, записва загадъчно " изригване " на радиосигнали от дълбините на вселената. Докладът за изненадващото изобретение, направено от група учени от 10 института от разнообразни страни: Австралия, Съединени американски щати, Англия, Германия и Италия, бе оповестен в научното списание " Science ".

" Единично изригване на радиосигнали с незнаен генезис, чийто източник е отвън нашата вселена бе регистрирарано за първи път преди към 6 години. За в този момент никой от учените не може да каже защо, в действителност, става дума. Ние трябваше да прекараме последните четири години, с цел да търсим повече от тези къси радиозалпове ", разяснява астрономът Дан Торнтон от Манчестерския университет.

Учените са засекли четири изригвания, като техните източници са на разнообразни места. Всяко от тях е траяло единствено към една милисекунда. След разбор на характерностите им, откривателите заключават, че източниците им са на към 11 милиарда светлинни години от нас.

При това не са закрепени, нито гама лъчи, нито рентгеново лъчение. Това разрешава на откривателите да предположат, че записаните сигнали не са свързани със сливането на неутронни звезди или черни дупки.

За проучване на тези необикновени радиоизригвания, наречени " изригвания на Лоримър " в чест на откривателя им, се употребява подобен сензитивен инструмент, като 64-метровия радиотелескоп " Паркс ".

В бъдеще астрономите възнамеряват да употребявате радиотелескопа SKA Pathfinder, който в този момент се строи в Западна Австралия.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР