Радиацията се очертава като най-големият проблем при полет до Марс

...
Радиацията се очертава като най-големият проблем при полет до Марс
Коментари Харесай

Радиацията е най-големият проблем при полет до Марс

Радиацията се обрисува като най-големият проблем при полет до Марс и има късмет тъкмо това да убие астронавтите, които ще се устремят към Червената планета през 2023 година.

Астронавтите ще бъдат облъчени с радиация, която може да се окаже смъртоносна за тях. Това са удостоверили експерти от НАСА.

Радиацията по време на полета до Марс е сериозна за човешкия организъм. Облъчването с сходна доза радиация може да докара до съдбовен излаз.

Дозата от радиация, която ще получат пътешествениците до Марс, ще е равна на две трети от оптималната безвредна доза, която астронавтът може да получи без съдбовен излаз.

 Марс

Полетът до Червената планета ще отнеме няколко години и през това време здравето на астронавтите ще е под опасността от два типа радиация.

Това ще е радиацията от галактическите лъчи и радиацията от слънчевите енергийни частици, които са свързани със слънчевите протуберанси.

 Червената Плането

Двата вида радиация могат да нанесат съдбовни вреди на ДНК-то на астронавтите. По време на полет в околоземната орбита астронавтите са предпазени от магнитното поле на нашата планета. То основава обвивка към планетата, която отразява част от радиационните предавания.

Но в открития Космос от радиация няма да отбрани даже дебелият 30 сантиметра алуминиев корпус на галактическия транспортен съд. Човешкият организъм ще е подложен на мощна радиация. Тя ще се отрази доста зле освен върху здравето на астронавтите, само че също по този начин и върху работоспособността им и сполучливото привършване на задачата.

Вредата от радиацията върху телата на астронавтите може да бъде понижена, в случай че полетът бъде скъсен до няколко седмици. Но той ще отнеме няколко години, защото към момента не са изобретени толкоз мощни ракетни мотори.

В момента се работи и по план за основаването на предпазен отсек в кораба, където астронавтите ще се крият при по-силна слънчева интензивност.

Астронавтите, които ще пътуват към Марс, ще претърпят интервенции, с цел да бъдат сменени някои от органите им с изкуствени. Така ще бъдат предпазени от отрицателното въздействие на радиацията.

Човешкият организъм не е пригоден за галактически полети и ще бъде мъчно да се преодолее въздействието на радиацията върху него.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР