“Ръчното броене на разписки от машина е все едно да

...
“Ръчното броене на разписки от машина е все едно да
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Машината няма пристрастие, тя е неподкупна, тя не сменя протокола и това им пречи


“Ръчното преброяване на разписки от машина е все едно да заредиш 40 литра бензин на бензиностанцията, а по-късно да го източиш с туби, с цел да преброиш какъв брой са литрите”.

Така националният представител в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 45-тото и 46-тото Народно заседание Мартин Димитров разяснява пред ФАКТИ решението на ЦИК разписките на машинния избор на 14 ноември да се броят ръчно.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Мартин Димитров и адв. Петър Славов, като претенденти за народни представители, внесоха тъжба във Върховния административен съд по отношение на въпросното решение, което дефинираха като “пoрeдeн oпит нa мнoзинcтвoтo ГEРБ-БCП-ДПC в ЦИК дa caбoтирa мaшиннo глacувaнe”.

Димитрoв и Славов ca кaндидaти в лиcтитe нa “Дeмoкрaтичнa Бългaрия” - cъoтвeтнo в 24-ти и 25-ти МИР в Coфия. Ocвeн тяхнaтa жaлбa, днec издигнaлaтa ги пoлитичecкa cилa - кoaлиция “Дeмoкрaтичнa Бългaрия”, cъщo пoдaдe жaлбa cрeщу тoвa рeшeниe нa ЦИК.

Машинното гласоподаване беше дефинитивно въведено в изборните секции с над 300 гласоподаватели у нас след последните промени в Изборния кодекс, които бяха направени от 45-тото Народно събрание. С решението си разписките от машините да се броят ръчно, ЦИК на процедура може да демашинизира процеса на машинното гласоподаване.

Самото въвеждане на мaшинно глacувaнe у нac в нeмaлкa cтeпeн е и блaгoдaрeниe нa рaбoтaтa нa Cлaвoв и Димитрoв в 43-тoтo Нaрoднo cъбрaниe. Тoгaвa тe прeдлoжихa още въвeждaнeтo нa диcтaнциoннo eлeктрoннo глacувaнe, което обаче продължава да не се употребява у нас.

“Всичко това е измислено, с цел да има операции. Истината е елементарна - машинното гласоподаване спря част от измамите. Тези хора желаят да ги върнат”, безапелационен беше той.

“Хората, даже да желаят да преброят тъкмо гласовете и преференциите, представете си 30 партии и преференциално гласоподаване за хиляди претенденти - това първо е извънредно комплицирано за ръчно броене, бих споделил, че е на прага на невъзможното, второ, позволяват се огромни неточности.

На места в страната се възползват от тези неточности, с цел да вършат и измами, за което машинното гласоподаване им пречи. При машинното гласоподаване хората гласоподават, гласовете се подреждат и най-после излиза систематизиран протокол с тъкмо преброени гласове за партии, с тъкмо преброени преференции и така нататък Това не може да се размени с различен протокол. Затова в този момент - с това ръчно преброяване на разписки, се пробват да върнат назад измамите”, изясни Мартин Димитров.

“Когато човек гласоподава, всеки получава квитанция. На нея написа за коя партия е дал своя вот, за коя преференция. Ако има неточности в софтуера на машините, още на тази записка това ще си проличи. Втората гаранция да няма неточност в софтуера е на инцидентен принцип да бъдат тествани част от секциите, както беше на изборите на 11 юли. Тогава беше направена инцидентна извадка и тя сподели, че проблеми няма. Въпреки това тези хора желаят да броят всички разписки. Направени бяха инспекции на инцидентен принцип, те демонстрираха, че няма измами, няма неточности, няма несъответствия и все пак тези хора желаят да броят всички разписки”, уточни още той.

“Това е машина. Нещата, които за човек са комплицирани за преброяване на ръка, за машината са обикновени сметки, обикновени интервенции. Машината няма користолюбие, тя е неподкупна, тя не сменя протокола и това им пречи”, разяснява още Димитров.

Той дефинира решението на ЦИК машинните разписки да се броят ръчно като политически акт. “Преди да се вкара машинното гласоподаване, имаше сред 60 и 300 хиляди недействителни бюлетини. Когато се вкара машинното гласоподаване, се случиха две неща. Едното беше голям спад на недействителните бюлетини, които бяха сред 60 и 300 хиляди гласа - голямо количество гласове. Второто нещо, което се случи, беше трагичен спад в гласовете за ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Точно по тази причина те желаят да се върнат старите практики”, сподели той.

Димитров отхвърли изцяло изказванията на Бойко Борисов, че съставът на ЦИК е нов и в него ГЕРБ е малцинство. “ГЕРБ дружно с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имат болшинство в ЦИК. Точно поради това си гласоподаваха това решение. По същия метод пробваха да дерегистрират листата на “Демократична България” в Стара Загора. Само намесата на съда върна справедливостта”, уточни Димитров.

“Сега същото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са дали своят вот да се броят всички разписки в цялата страна. Цветозар Томов даде този образец и той доста ми хареса - това е като че ли един автомобил има мотор, само че вместо да го палиш, всякога водиш трима души да бутат автомобила. Никой не може да ме убеди, че това не се прави за връщане на ужасните практики на злоупотреби и манипулации”, приключи Мартин Димитров.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР