Работодателските организации поискаха от правителството да удължи механизма за компенсиране

...
Работодателските организации поискаха от правителството да удължи механизма за компенсиране
Коментари Харесай

Бизнесът към премиера: Токът остава скъп, удължете компенсациите

Работодателските организации желаеха от държавното управление да удължи механизма за компенсиране на бизнеса поради високите сметки за ток и след април, защото електрическата енергия остава скъпа, а още не са създадени обещаните дълготрайни контракти на борсата за ток, които да доведат да усмиряване и предвидимост на цените.

В писмо до премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов Асоциацията на работодателските организации в България напомня, че държавното управление в средата на март се е съгласило да има обезщетения и през април с нараснал таван на помощта от 250 на 300 лева./МВтч за изплащането на разликата сред пазарната цена на тока и признатата от енергийния регулатор. Тогава бе дадено и да се трансформират разпоредбите за борсова търговия и да се оферират повече дълготрайни контракти, вместо 80 на 100 от силата да се търгува в сегмента " ден напред ". Все още обаче такива няма.

Бизнесът в този момент недоволства, че кабинетът е заречен да сътвори работна група за създаване на този механизъм и в него да вземат участие и представители на работодателите, само че те не са получавали покана за присъединяване в такава група.

" В същото време, плануваното намаляване на цените не се следи. Първи май наближава, а няма никаква подготвеност за осъществяване на даденото от Вас заричане. Бизнесът в цялата страна не знае какво му следва след 14 дни! Няма време, а явно няма и подготвеност от страна на държавното управление да извърши поетия ангажимент ", пишат работодателите.

Затова те изискват още идната сряда държавното управление да вземе решение за удължение и през май помощите за високите сметки с покриване на разликата сред референтната цена от 185.59 лева./MВтч и борсовата цена, само че не повече от 300 лева./MВтч, до момента в който не се откри работещо решение за стабилизиране на пазара, утвърдено от работодателите.

Те показват, че към този момент са показали на държавното управление работещи модели от разнообразни страни от Европейски Съюз – Франция, Испания, Италия, Румъния, само че нищо не е направено.

Нестабилните котировки на енергоносителите ще ни затворят, а който оцелее, ще увеличи неимоверно цените, декларират работодателите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР