Работодателските организации подкрепят облекченията за внос на работна ръка, приети

...
Работодателските организации подкрепят облекченията за внос на работна ръка, приети
Коментари Харесай

Работодателите съветват Радев да не налага вето на вноса на работна ръка

Работодателските организации поддържат облекченията за импорт на работна ръка, признати с промени в закона за трудовата миграция, само че считат, че това е единствено " умерено огромна стъпка към решаването на големите проблеми, свързани с нормативната уредба на легалната трудова миграция в България ".

Становището на бизнес съюзите е предоставено на медиите откакто администрацията на президента го е поискала, с цел да реши дали президентът да подпише указа за обявяване на закона или да го върне в Народното събрание за ново разискване.С признатите дефинитивно на 1 март текстове делът на служащите от трети страни, които могат да бъдат в една компания, се усили от 10% на 35%. Отпадна и пазарният тест за приемане на Синя карта на Европейски Съюз. Този тест предвиждаше издание на публикация за търсене на български висококвалифицирани служащи, подобаващи за дадената позиция, преди за нея да бъде притеглен чужденец (гражданин на страна отвън ЕС). Беше признато и отпадане на листата от специалности, за които има дефицит на висококвалифицирани експерти, което значи, че ще се улесни вносът на служащи с всевъзможни специалности. На процедура към този момент няма да е нужно да се потвърждава, че в България има недостиг на такива фрагменти.

Според мнението на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват стопанската камара, комерсиално промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се споделя, че българският пазар на труда губи хора в доста по-голяма степен в сравнение с придобива. На всеки 100 души, напуснали пазара на труда, идват едвам 63 души. Годишно се пенсионират приблизително по 100 хиляди души, а чистата емиграция, въпреки и да отслабва, възлиза на към 4000 души годишно, се споделя в мнението.

" В страни от Централна и Югоизточна Европа като Румъния и Чехия има цели фабрики с непознати служащи. В Германия 17 % от заетите в стопанската система са от трети страни, а ние сме внесли за 2017 година 177 експерти със синя карта и 3 500 сезонни служащи в туризма за по три месеца работа. И това е при мъчителен дефицит на стотици хиляди служащи! " пишат работодателските организации. Според тях дефицитът на човешки запаси е основният задържащ фактор за икономическото развиване на страната и съществена причина за спада на вложенията. " Не доближават хора с всякаква подготовка и за всички стопански действия: от пастири, камериерки и берачи на плодове и зеленчуци, през заварчици, стругари, медицински сестри и водачи - до машинни и електроинженери и IT експерти ", се споделя в мнението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР