Работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели

...
Работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели
Коментари Харесай

Бизнесът против “спасяването“ на “Марица Изток 2“

Работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов по отношение на решението на Народно събрание за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.

Ето и цялостния текст:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Бизнес организациите възразяват изрично против „ спасяването “ на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ със заповед на министъра на енергетиката или с решение на Народно събрание. Това са непазарни практики от интервала преди 1989 година, срещу европейските политики и ЗАБАВЯЩИ икономическия напредък на България.

През 2019 година министърът на енергетиката издаде Е-РД-16-417/18.06.2019 година, а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 година Тези заповеди усилват неприемливо неефективността на пазара тъй като:

1. „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ще работи на непазарна цена. Това ще коства на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен проект над 150 млн. лв., което ще се заплати от потребителите през закрепената съставния елемент от крайната цена на електрическа енергия, наречена „ Задължение към обществото “. Това ще увеличи в допълнение цената на електрическата енергия.

Web: www.aobe.bg КРИБ е ротационен ръководител на АОБР за 2020 година Адрес: София 1463, ул. „ Хан Аспарух “ 8 Тел.: +359 2 981 9169 факс: +359 2 988 6776 E-mail: [email protected]

2. „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ получавайки „ пари наготово “ не се стреми да си усъвършенства разноските. Работи на 50% и по-малко от потенциала си без да усъвършенства така и така раздутата бройка на личния състав. В края на 2019 година централата има близо 2400 чиновници, при конфигурирана мощ от 1620 МВ. За съпоставяне в „ КонтурГлобал Марица изток 3 “ работят малко над 400 чиновници, при конфигурирана мощ от 908 МВ, а в „ Ей и Ес 3С Марица изток 1 “ при мощ от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната Топлоелектрическа централа заплащат всички консуматори в България.

3. Не се извършва рекомендацията, направена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в ценовото решение С-19, стр. 34 през юни 2019 г, а точно:
„ КЕВР смята, че държанието на сдружението следва да е насочено към търсене на благоприятни условия на пазара за покриване на разноските си посредством реализация на създадената електрическа сила на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в границите на деня, в интервалите, когато междинните ценови равнища са над променливите разноски на сдружението 93,33 лева./Мвтч, с цел да се покрият или най-малко понижат загубите на сдружението от регистрираните условно-постоянни разноски. “

4. „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ понижава производството си и усилва устойчиво загубите си – към септември 2019 година централата регистрира негативен финансов резултат от 173 млн.лв., с което способства за високата цена на ел.енергията в България, като страната ни се трансформира във вносител на електрическа енергия, всички консуматори би трябвало да покриват възходящите загуби.

Крайният резултат: ще продължим да имаме най-високата цена на тока в Европа, достигаща разлика от 25 до 50% над междинната. За м. януари 2020 година нямаше страна в Европейски Съюз с по-висока от нашата цена на електрическата енергия за промишлеността.

Категорично бизнесът желае „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ да работи оптимално дълго. Но по следния метод:

1. България следва да вкара тъй наречените капацитетен механизъм и да вкара тръжна процедура за обезпечаване на сигурността на електроенергийната система. Това даде обещание обществено енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 година, само че опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 година.

2. Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекъснати, а получаващите такива помощи производители да вземат участие в търг за потенциали. Тези, които предложат по-ниски цени за обезпечаване на недостигащия потенциал ще получат утвърдена от Европейска комисия държавна помощ при съответните задължения. Очакваме размера на тази помощ да бъде доста по-малак от надплащания без утвърждение на Европейска комисия до момента, към който режим се прикачи и „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ вместо да се откачат другите.

3. Задължително „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ би трябвало да си усъвършенства разноските. За да има късмет да завоюва квота в търга за потенциал.

4. „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ да продава електрическа енергия, според рекомендацията от ценовото решение С-19/юли 2019 година на КЕВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Всичко казано нагоре директно утежнява конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на обществените финанси. Икономическият напредък ще бъде „ изяден “, спасявайки непазарно комерсиалното сдружение „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “. Защото парите за вложения на стопанската система, в това число и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има изгода от това.

Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме Европейска комисия за тези практики, които са срещу ползите на България.

С почитание,
Кирил Домусчиев

Председател на КРИБ Ротационен ръководител на АОБР за 2020 година, От името и по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР