Работодателите все още имат възможност да получат финансова подкрепа от

...
Работодателите все още имат възможност да получат финансова подкрепа от
Коментари Харесай

Бюрата по труда очакват заявки от фирмите за обучения

Работодателите към момента имат опция да получат финансова поддръжка от страната, с цел да си обезпечат личен състав с професионална подготовка, нужна за стопанската активност на компанията. В част от бюрата по труда в страната има свободни средства за финансиране на образования на безработни лица по декларирани отработодателите специалности, заяви Агенцията по заетостта през днешния ден.
Освен това при започване на септември бюрата по труда ще стартират да одобряват поръчки от работодатели, кандидатстващи за преференции и финансова поддръжка за стимулиране на заетостта, в това число и по мярката за дуално образование.
Агенцията по заетостта продължава да осъществя двете ограничения за стимулиране на работодателите, които спомагат на безработни лица да придобият професионална подготовка, нужна за работа при тях. Едната мярка е по реда на член 63 от Закона за поощряване на заетостта /ЗНЗ/ и дава опция работодателите да заявят професионалното образование, което е належащо да преминат претендентите за работа преди да бъдат назначени за най-малко 6-месечен интервал на съответните работни места.

Обучението на безработните се финансира напълно от държавния бюджет, като за интервала на образованието курсистите всекидневно получават стипендия.
Работодателят самичък избира учаща организация, с която взаимно образуват образователния график и организират асортимент на безработните лица, които да бъдат подготвени и след това назначени на работа.
Втората форма за поощряване квалифицирането на безработни лица е към този момент известното " дуално образование ", която Агенцията по заетостта осъществя от август предходната година. При нея образованието става в действителна работна среда под управлението на ментор и в професионалното учебно заведение или друга учаща институция от системата на професионалното обучение и образование.

Чрез нея Агенцията по заетостта подтиква работодателите, обезпечили работно място за образование посредством работа, като дава ежемесечно средства за главно трудово заплащане за всяко наето безработно лице и неговия ментор. Средствата за работодателите се дават за времето на образованието, само че за не повече от 36 месеца. Освен това за всяко лице се поемат разноските на учащата институция, която организира образованието попрофесията.
Размерите на средствата, които се дават по всяка насърчителна мярка или стратегия на работодателите, учащата организация и безработното лице се дефинират всяка година в Националния проект за деяние по заетостта.

Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда, както и от интернет страницата на Агенцията по заетостта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР