Работодателите в страната споделят най-скромните планове за наемане на служители

...
Работодателите в страната споделят най-скромните планове за наемане на служители
Коментари Харесай

Всяка пета фирма у нас ще съкращава хора

Работодателите в страната споделят най-скромните проекти за наемане на чиновници през идващите шест месеца от началото на 2021 година Това демонстрират резултатите от последното планирано изследване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) за  периода април 2023 година – септември 2023 година

27% от общо 1099 интервюирани компании възнамеряват да усилят работната мощ, което е спад от 16% спрямо предходното шестмесечие и с 19% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година. 36% от работодателите чакат да запазят числеността на чиновниците си, 19% предвиждат да понижат личния състав — с пет % повече по отношение на предходния проучен интервал, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят чиновници, като техният дял е нулев през миналото шестмесечие.

Така чистият коефициент на заетостта — разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ, и тези, които предвиждат да я усилят, е +8%, или спад от 21 процентни пункта по отношение на предходния проучен интервал и с 32 процентни пункта по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

„ Пазарът на труда в България от дълго време е зависещ на несъответствието сред търсенето и предлагането на фрагменти. Икономиката ни в огромна степен разчита на задграничните вложения, които от няколко години насам непрекъснато понижават и заради неналичието на нужните хора.

В такава среда e неотложно трудовите процеси да се цифровизират, искащите да се включат в работния развой всеобщо да се преквалифицират съгласно потребностите на работодателите, да се привлекат пасивните групи от нетърсещи работа обезверени лица и да се осъществя целеустремен импорт на хора от чужбина. Това са единствените процеси, които би трябвало да стартираме незабавно редом с смяната на трудовото законодателство, което да е съответно на действителността, с цел да избегнем колапс на трудовия пазар, ” сподели Надя Василева, ръководител на БКЗ.

Работодателите в София още веднъж споделят най-оптимистични проекти за наемане на чиновници в интервала април 2023 година – септември 2023 година с коефициент на заетостта от +72%, което е нарастване с два процентни пункта спрямо предходното шестмесечие. Компаниите в Пловдив и Бургас предвиждат непретенциозно разширение на екипите, като надлежно +9% и +8% от работодателите в тези райони възнамеряват да наемат нови чиновници. В Русе и Варна коефициентът на претовареност записва спад от два процентни пункта и е надлежно +3% и +8% за идващото шестмесечие.
 БКЗ БКЗ
„ Липсата на устойчиво държавно управление, галопиращата инфлация и възходящите разноски за труд вършат растежа на фирмите стеснителен. Рекордно ниската безработица и дефицитът на подобаващи претенденти притискат работодателите да търсят хора за работа извън и да употребяват запаси, които до през днешния ден не са били част от техните проекти, ” добави Надя Василева.

Безработицата се усилва в 2/3 от областите у нас през предходната година

По отношение на дванадесетте промишлености, включени в проучването на БКЗ, прогнозите на секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство ” и „ Строителство ” регистрират най-голямото нарастване от пет процентни пункта спрямо предходния проучен интервал, като надлежно +10% и +9% от работодателите възнамеряват да наемат нови чиновници. С два процентни пункта се усилват проектите на работодателите в „ Публичния и обществен бранш “, където коефициентът на претовареност е +7%.

Работодателите от секторите „ Информационни технологии ” и „ Аутсорсинг ”, които имаха най-оптимистични проекти за наемане на личен състав през предходния проучен интервал, регистрират по-скромни прогнози за април 2023 година – септември 2023 година и коефициент на заетостта от надлежно +25% и +9%.
 istock istock
В секторите „ Търговия на едро и дребно ”, „ Транспорт, депозиране и връзки ” и „ Селско, горско и рибно стопанство ” коефициентът на претовареност е надлежно +9%, +7% и +3% — спад от един процентен пункт спрямо предходното шестмесечие. Темпът на наемане на чиновници в бранш „ Електричество, газ и вода ” се резервира (+4%), коефициентът на претовареност в секторите „ Производство ” и „ Финансови и застрахователни действия, недвижими парцели и бизнес услуги “ се усилва с един процентен пункт и доближава надлежно +11% и +7%, а бранш „ Добивна индустрия “ е единственият, който предвижда негативен коефициент на претовареност за интервала април 2023 година – септември 2023 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР