Работодателите в САЩ стават все по-нетърпеливи с неваксинираните. В продължение

...
Работодателите в САЩ стават все по-нетърпеливи с неваксинираните. В продължение
Коментари Харесай

Американските работодатели засилват натиска върху неваксинираните

Работодателите в Съединени американски щати стават все по-нетърпеливи с неимунизираните. В продължение на месеци множеството от тях разчитаха на осведомителни акции, бонуси и други тласъци, с цел да насърчат работната си мощ да се имунизира против Covid-19. Сега от ден на ден от тях вкарват правила, които вършат по-трудно за чиновниците да откажат - от директни заповеди до условия неимунизираните да се подлагат на постоянни проби, написа Асошиейтед прес.

Сред работодателите, които възприемат по-строг метод, са федералното държавно управление, щатските държавни управления на Калифорния и Ню Йорк, софтуерните колоси " Гугъл`` и " Facebook ", " Уолт Дисни " и Националната футболна асоциация. Някои лечебни заведения, университети, заведения за хранене, питейни заведения и други места за развлечение също започнаха да изискват ваксини.

Но новите ограничения надали ще обиден доста от милионите неимунизирани американци. В значително от фирмите, които изискват имунизация, работят най-вече офис чиновници, които към този момент са значително имунизирани и не са склонни да работят дружно с неимунизирани, написа Българска телеграфна агенция.

За разлика от тях огромни компании, които разчитат на служащи с ниски приходи - производители на храни, хранилища, супермаркети и други вериги от магазини - заобикалят непосредствено да изискват имунизиране от боязън да не прогонят чиновниците си и да не влошат казуса с дефицита на работна ръка, с който се сблъскват такива компании.

От " Тайсън Фуудс ", да вземем за пример, обявиха, че към половината от работната им мощ в Съединени американски щати - 56 000 чиновници - са си сложили ваксини, откакто компанията, която преработва месо и птици, е провела повече от 100 имунизационни събития от февруари насам. Но прибавят, че нямат проекти да постановат на другата половина наложително имунизиране.

" Уолмарт " и " Амазон ", двата най-големи частни работодатели в страната, също отхвърлят да вкарат условие за имунизация за почасовите си служащи и не престават да разчитат на тактики като разпределяне на
бонуси и имунизиране на работното място. Но " Уолмарт " ясно съобщи, че чиновниците в централата на компанията ще би трябвало да се имунизират до 4 октомври.

Най-големият казус до момента пристигна от федералното държавно управление, което е и най-големият шеф в страната. Миналата седмица президентът Джо Байдън разгласи, че всички федерални чиновници и подизпълнители би трябвало да се имунизират или да се примирят със седмични проби и да изгубят привилегии, като да вземем за пример командировките.

Федералното държавно управление съобщи, че ще поеме разноските за седмичните проби. Що се отнася до други работодатели, здравните осигуровки може да покрият проби на някои работни места, само че не и на други.
Решението на Байдън може да насърчи други работодатели, защото е сигнал, че ще имат цялостно правно съображение да наложат сходни правила, сподели Брайън Кроп, началник на проучванията в региона на човешките запаси в консултантската компания " Гартнър ".

Но Кроп означи, че някои компании са изправени пред комплицирани проблеми, които надвишават въпроса дали е законосъобразно, в това число се сблъскват със сериозна опозиция против имунизациите в доста от щатите, в които работят.

На търговците на дребно като " Уолмарт " може да им е мъчно да оправдаят условия за имунизация на чиновниците си, до момента в който в същото време разрешават купувачите да са неимунизирани, прибавя Кроп. Магазините като цяло заобикалят да вкарват условия за имунизация към клиентите от боязън да не ги отхвърлен и тъй като е мъчно да ревизират статуса им.

Според изследвания на " Гартнър " по-малко от 10% от работодателите са декларирали, че считат да вкарат условия всички чиновници да бъдат имунизирани.

Но на фона на разочарованието, че имунизацията не напредва, и паниката от разпространяването на по-заразния Делта вид, настава смяна в настройките. Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите към 2 август 69.9% от пълнолетните американци са инжектирани с най-малко една доза от имунизацията - повече от месец забавяне на задачата на Байдън за 70 % до 4-ти юли.

" Юниън скуеър хоспиталити груп ", съдружие на заведения за хранене и питейни заведения в Ню Йорк, учредено от Дани Майер, е въвело условие чиновниците и клиентите да бъдат имунизирани до 7 септември.
Съюзът на притежателите на питейни заведения в Сан Франциско, сплотяващ към 300 бара, е взел сходно решение след среща, на която " нещото, което се открояваше, беше яд и отчаяние " към отказващите ваксини, сподели създателят Бен Блейман.

Докато някои компании се притесняват, че разпоредбите за наложителна имунизация ще прогонят чиновниците, самата пандемия също води до отсъствия. Блейман сподели, че неотдавна е трябвало да затвори бара си за една нощ, откакто барманът му, който бил изцяло имунизиран, е дал позитивен тест и той не е могъл да му откри заместител.

Някои работодатели стигат до извода, че е по-просто да вкарат условие за имунизиране, в сравнение с да се пробват да измислят разнообразни правила за носенето на маски и обществено разграничаване за дребния си брой неимунизирани чиновници.

Глобалният капиталов управител " БлекРок " към този момент позволява в офисите си в Съединени американски щати единствено имунизирани служащи и съобщи, че хората ще имат свободата да вървят без маски, както разрешават локалните здравни насоки, да седят един до различен и да се събират без ограничавания. Компанията сподели, че 85 % от чиновниците й в Съединени американски щати са имунизирани или са в развой на имунизация.

Матю Путман, основен изпълнителен шеф на основания в Ню Йорк високотехнологичен индустриален център " Нанотроникс ", съобщи, че му е било доста мъчно да вземе решение да изисква имунизация от своите над 100 чиновници. Впоследствие се оказало, че съвсем всички те към този момент били имунизирани, само че той въпреки всичко се опасява от опцията да се наложи да уволни тези, които откажат да се имунизират.

" Никак не желая да го върша. Но в случай че се наложи, ще го направя ", сподели Путман. " Не мога да дремя от тези мисли, само че повече ме е боязън от инфекцията ", добави той.

В други случаи условието за имунизиране може да даде ясна визия за евентуалната ответна реакция на чиновниците.

Болниците и старческите домове да вземем за пример от ден на ден вкарват условие чиновниците им да са имунизирани. Засега те устоят на оборване в съда. Повече от 150 чиновници в болница в Хюстън, които отхвърлиха да си слагат имунизацията против Ковид-19, бяха уволнени или подадоха оставка, откакто арбитър отхвърли желае на чиновник, заведен против условието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР