Работодателите отново излизат с позиция против минималните осигурителни доходи. Според

...
Работодателите отново излизат с позиция против минималните осигурителни доходи. Според
Коментари Харесай

Бизнесът отново скочи срещу административното определяне на минималните осигурителни прагове

Работодателите още веднъж излизат с позиция срещу минималните осигурителни приходи. Според бизнеса административното установяване на праговете е остаряла и несъответстваща процедура.

Позицията е декларирана в писмо до министър Бисер Петков във връзка на публикуваните в медиите планове на общественото министерство за административно налагане на прагове за МОД за 2018 година, стимулирани с отхвърли на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за втора поредна година за водене на договаряния, оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Минималните осигурителни приходи /МОД/, определяни по заемани длъжности и стопански действия, са регулация, която не се ползва в нито една страна членка на Европейски Съюз, означават от бизнеса. В писмото се показва, че действителното административно нарастване на МОД за 2017 година възлиза на 2.5 на 100. В същото време за първото полугодие на 2017 година растежът на междинния застрахователен приход е над 6 на 100, а приходите от осигурителни вноски нарастват с над 10 на 100 при съпоставими условия. Това още един път и изрично потвърждава ненужността на МОД, а за вредата от тях сме представяли неведнъж причини, декларират от бизнеса.

От АОБР напомнят декларираните още при започване на тази година претенции за одобрение на Конвенция 131 на МОТ, приемането на механизъм за установяване на минималната работна заплата (МРЗ) и законодателни промени за унищожаване на МОД. Според бизнеса прегледът на измененията в така наречен "специфични рекомендации за страната " от последните години демонстрира, че Европейска комисия също не поддържа определянето на МОД по длъжности и стопански действия.

Работодателите означават, че при сегашните условия и след неналичието на каквато и да е подготвеност за смяна при определянето на МОД, изцяло предстояща е и неналичието на смяна в позицията на АОБР по договарянията за МОД за 2018 година Те считат за належащо МТСП да предизвиква неведнъж подкрепеното от работодателските организации главно групово трудово договаряне на фирмено и браншово равнище, вместо да се тиражират в медиите планове за административно налагане на нови равнища на МОД за 2018 година. Нагнетяването на напрежение в индустриалните връзки може да принуди доста браншови организации и предприятия да премислят своите позиции в обществения разговор, декларират работодателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР