Работодателите и тази година отказват да участват в централизираното административно

...
Работодателите и тази година отказват да участват в централизираното административно
Коментари Харесай

Работодателите пак са аут от преговорите за осигурителните прагове

Работодателите и тази година отхвърлят да вземат участие в " централизираното административно установяване " на новите минимални осигурителни прагове за 2020 година, както и да вземат участие в договарянията на браншово равнище по този въпрос.

Това се показва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели до обществения министър Бисер Петков.

В кореспонденцията се напомня, че в последните четири години национално представителните работодателски организации са твърдо срещу определянето на минимални осигурителни приходи (МОД) по длъжности и стопански действия. Затова работодателите не участваха в договарянията за праговете за 2017 година, 2018 година и 2019 година

В писмото до министър Петков се отбелязва, че работодателите са заявили неведнъж поддръжка за разширение на груповото трудово договаряне по изискванията и заплащането на труда, и за актуализиране на минималните хонорари за съответните длъжностни позиции при реализиране на договореност в КТД на фирмено и браншово равнище.

Според бизнеса в изискванията на икономическо раздвижване след рецесията от 2009 година, административно определяните прагове на МОД се разминават фрапантно с икономическото положение на обособени браншове и предприятия, с динамичността на заетостта, общата и секторна продуктивност на труда и растежа на цените.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР