Работодатели и синдикати изпълниха заканата си и бламираха бюджета на

...
Работодатели и синдикати изпълниха заканата си и бламираха бюджета на
Коментари Харесай

Бюджетът на НОИ не мина на първа инстанция

Работодатели и синдикати извършиха заканата си и неодобряваха бюджета на Национален осигурителен институт. Надзорният съвет на Национален осигурителен институт не утвърди плана на бюджет на Държавното обществото обезпечаване за 2018 година, оповестиха пред публицисти ръководителят на Надзорния съвет Ася Гонева, заместител - ръководителят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Проектът не получи нужните гласове в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт - половината, плюс един от състава на съвета, а ние не бяхме в цялостния състав, посочи Гонева, която е и изпълнителен секретар на КНСБ. Против са дали своят вот представителите на работодателите, както и Ася Гонева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гонева аргументира гласа си с това, че има доста рестрикции, свързани с правата на хората като парите за болнични, достъпът до компенсацията за безработица, доста дребното нарастване на пенсиите и други. Тя напомни, че КНСБ има своите оферти по проектобюджета, които по сметки на синдиката ще понижат и разноските с към 117 милиона лв.. Сред предложенията са оптималният застрахователен приход да стане 3000 лв., оптималната пенсия 1000 лв.. КНСБ упорства още за нарастване на вноската за безработица с един процентен пункт.

Синдикатът не поддържа и това, че се предлага условие за по-дълъг застрахователен интервал за приемане на правото на обезщетение за безработица. От 2018 година човек би трябвало да се е осигурявал най-малко 12 месеца през последната година и половина, а не както е сега единствено 9 месеца. Тъй като сезонната, краткотрайна и срочна претовареност от ден на ден си пробива път, съгласно КНСБ би трябвало да се даде опция на хората да натрупват права, а не да се гонят да работят на открито и тук да внасяме фрагменти от трети страни. Така по думите на Гонева се наемат хора в туризма, които не знаят езика и мъчно се образоват от работодателите. КНСБ счита, че е задоволително да се потвърждават 12, само че от 36 месеца.

Подкрепа е дал обаче водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Той означи, че  се е ядосал на работодателите и въпреки всичко е подкрепил бюджета, " макар че му намира " доста недостатъци с вярата нужните промени да бъдат направени сред първо и второ четене в Народното събрание ".

По думите на Манолов е значимо да се поддържа концепцията, че тогава, когато някой отхвърля да взе участие в договаряния, нещо би трябвало да му се случи. Той посочи, че става въпрос за договарянията по минималните осигурителни прагове и отводът на бизнеса да взе участие. " Защото в правото има един главен принцип - не можеш да черпиш права от личното си противоправно държание ", съобщи Манолов.

Синдикалистът се надява предлагането за изплащането на болничните през първите три дни единствено на 50 % от дневната отплата да отпадне, като в случай че страната желае да прави остъпки на работодателите, да поеме разликата и хората да не губят права. Бюджетът на Национален осигурителен институт следва да бъде прегледан от НСТС, по-късно върви по своя път в Министерски съвет и Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР