Работниците и техниката на Щрабаг ЕАД вече са се сраснали

...
Работниците и техниката на Щрабаг ЕАД вече са се сраснали
Коментари Харесай

Фирма Щрабаг с лошо кацане в Пловдив

Работниците и техниката на " Щрабаг " ЕАД към този момент са се сраснали с пейзажа в Пловдив. В далечната 2014 година локалното дъщерно сдружение на австрийския строителен колос завоюва поръчката за ремонта на Коматевско шосе, " Руски " и " Шести септември " и построяването на новия бул. " Северен " в борба с локалните любимци " Драгиев и Ко " и " ГБС-Пловдив ". Офертата на българските австрийци сочеше, че ще свършат работата за 28,3 млн. лв.. Изборът бе под надзора на Европейската банка за развиване, която финансира плановете с целеви заем, и наетите от нея румънски консултанти.

На австрийците бе даден историческият период от 730 дни за осъществяването. То обаче потегли с фаулстарт поради сложните връзки с локалната администрация при откриването на обособените строителни обекти и координацията с " Пътна полиция " за обходните направления. Последваха забавяния, оправдавани с подземната инфраструктура и археологията. Наложи се общината да наема в допълнение компания " Драгиев и Ко " за промяна на ВиК уреди на Коматевско шосе, за което бяха вложени спомагателни близо 2 млн. лв..

С четирите обекта " Щрабаг " дебютира в Пловдив. Тя е на пазара в България от 2002 година, а в портфолиото са основни обекти като Летище София, Мегапарк София и Мегамол. Под тепетата обаче компанията съществено закъса със периодите. Строителното позволение за бул. " Руски " е от 9 юли 2014 година. Работата обаче стартира доста по-късно и приключи преди броени месеци. Освен това в нея бе включено единствено рехабилитация на пътя, без замяна на подземните връзки.

Историята се повтори на Коматевско шосе, където промяната на паважа с асфалт лиши 2 години. По време на работата жителите нееднократно сигнализираха, че строителите са трансформирали в нелегално хранилище за боклуци голям общински терен. С редица неудачи, свързани главно с проектирането, мина и ремонтът на бул. " Шести септември " от моста на Адата до връзката с Цариградско шосе. Фирмата има отговорности да съхранява в лична база извадените от Коматевско шосе и бул. " Шести септември " павета. При няколко инспекции обаче бе открито, че надзор върху скъпия материал на процедура няма.

Заради проблеми с отчуждителните процедури и нуждата да се препроектира трасето " Щрабаг " завърши с ремонтите на Коматевско шосе, бул. " Руски " и " Шести септември ", финансирани с 30-милионния заем от Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/. Но зацикли с построяването на първия стадий от единствения нов бул. " Северен ", чиято дължина е 1660 метра. С парите от заема би трябвало да бъде построен секторът от моста на Адата до Брезовско шосе. На булеварда има още доста работа, само че огромна интензивност не се вижда. Трасето с дължина 1260 метра съставлява две платна с по три ленти и разграничителна линия в средата. Последен слой асфалт не е положен, тъй като пътят не е прокаран до бул. " България ". Строителите поставят кабелна мрежа на кръстовището с Брезовско шосе. Монтирани са светофари и стълбове за улично осветяване. До кръстовището има дребен сектор, където занапред ще се налива асфалт при уместно време.

Новият път около индустриалните хали и борсата отчасти се употребява за прекосяване, а също по този начин за паркинг и склад на строителни материали. Отдолу са положени тръбопровод и канализация, само че без газ и топлопровод. Тротоарите от двете страни ще се употребяват и за велоалеи. Те са на трошляк и занапред ще се довършват. Тази зона е безлюдна. От едната страна на пътя са насипани планини по три-четири метра от пръст и строителен боклук. Халите са най-вече остарели, някои от тях са с потрошени прозорци.

Само секторът до Брезовско шосе коства 11,431 млн. лв.. За продължението до Карловско шосе общината ще търси друго финансиране. Администрацията обаче едвам преди месец стартира първите стъпки за отчуждаване на парцелите, които попадат в новата регулация.

Наказателни лихви от идната есен

Договорът за заема от Европейска банка за възстановяване и развитие, който пловдивчани ще изплащат до 2027 година, е подписан от община Пловдив през 2014 година Банката даде 3-годишен гратисен интервал за погасяването на дълга с изискването, че за това време ще бъдат напълно приключени четирите обекта, включени в плана. По искане на градската администрация този период е продължен, тъй като бул. " Северен " няма по какъв начин да бъде издигнат поради закъснелите отчуждителни процедури. Според анекса към контракта с Европейска банка за възстановяване и развитие бул. " Северен " би трябвало да е подготвен до есента на 2019 година В противоположен случай ще се начисляват наказателни лихви на община Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР