Работниците и служителите, които се завръщат на работа, следва да

...
Работниците и служителите, които се завръщат на работа, следва да
Коментари Харесай

Как да се завърнем в офиса след двумесечно отсъствие заради COVID-19?

Работниците и чиновниците, които се завръщат на работа, следва да бъдат инструктирани за разпоредбите за сигурност. Това подсетиха от Министерството на труда и социланата политика (МТСП).

Предвид анулацията на изключителното състояние и оповестяването на изключителна епидемиологична обстановка, по отношение на което стартира поетапното възобновяване на стопанската система, Инспекцията по труда припомня на работодателите задължението им да обезпечат здравословни и безвредни условия на труд на своите служащи и чиновници при обновяване на активността или на част от нея.

Трудовото законодателство задължава работодателите при нововъзникнал риск, какъвто е коронавирусът, да създадат актуализация на оценката на риска и да възнамеряват и ползват ограничения за минимизирането му.

Друго обвързване на работодателите е да срещнат работещите с обновената оценка на риска и плануваните ограничения. Важно е предприеманите ограничения да бъдат съобразени и с другите характерни за производството опасности, с цел да се подсигурява, че те няма да покачат заплахата за живота и здравето на работещите заради други аргументи.

Предвид спецификата на риска от разпространяването на ковид е целесъобразно в актуализацията на оценката на риска да взе участие и лекарят от Службата по трудова медицина, обслужваща работодателя. Условията, при които службата ще взе участие в актуализацията, зависят от уговореното от работодателя с нея. Инспекцията по труда обаче припомня на работодателите, че законодателството е вменило на тях цялата отговорност за обезпечаването на здраве и сигурност при работа, както и контролът по съблюдаване на въведените правила и ограничения. Работодателите сами преценят дали да възложат тази активност на външни организации и специалисти или могат да се оправят със лични сили.

Сачева разкри какъв брой души прати COVID-19 на борсата

На работещи, които повече от 45 календарни дни са полагали труд от у дома или на които не е възлагана работа, следва да бъде извършен ексклузивен инструктаж в деня на връщането им по работните места.

По отношение на предварителната защита на разпространяването от ковид на работните места е издадена Заповед № РД-01-262 от 14.05.2020 на министъра на опазването на здравето. В Заповедта има съответно написани ограничения, които работодателите следва да подхващат, както и логаритъм за дезинфекционните мероприятия и указания за хигиена на ръцете. В помощ на работодателите има и създадени рекомендации и насоки както от български, по този начин и от интернационалните институции и здравни органи, в това число и на Европейския съюз, направени от Европейската организация за сигурност и здраве при работа, с които следва да бъдат съобразени ограниченията. Към последните са приложени и налични онлайн положителни практики от разнообразни държани. Основните рекомендации остават спазването на отдалеченост и високата персонална хигиена, като работата от у дома остава една от най-ефективните ограничения. Повече информация може да бъде открита и в особено основаната графа на уеб страницата на ИА ГИТ „ В помощ на работодатели и работещи при изключителна обстановка “

Работодателите могат да подхващат както механически, по този начин и организационни ограничения, за част от които Инспекцията по труда популяризира информация още при оповестяването на изключителното състояние. Повече информация може да бъде открита в интернет страницата на Агенцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР