Работници и служители от Националния статистически институт започват серия от

...
Работници и служители от Националния статистически институт започват серия от
Коментари Харесай

Служители в НСИ протестират – искат увеличение на заплатите

Работници и чиновници от Националния статистически институт стартират серия от митинги в цялата страна. Работещите са подготвени да преминат и към ефикасна стачка, в случай че настояванията им не бъдат чути. Днес първият плануван митинг е пред постройката на Национален статистически институт в София и пред постройките на института в страната. Синдикатът на административните чиновници „ Подкрепа “ упорства за нарастване на заплатите.

По данни на синдиката междинната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв. , като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции институтът е на 114-о място по мярка на междинната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място.

Вчера министър председателят акад. Николай Денков разгласи, че сред 2019 и 2022 година заплатите в Национален статистически институт са били увеличавани с по 10% годишно.

" За разлика от други администрации, които не са имали такива нараствания. Също по този начин по време на коронавирус акцията към 2/3 от техните чиновници, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно в допълнение нарастване с 30% и в случай че погледнете сумарното нарастване, което те са получили, по отношение на сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв метод не споделям, че заплатите им са задоволителни. За 2024-а година вършим обзор на заплатите във всички администрации, по този начин, че да се опитаме да балансираме и да няма огромни разлики сред тях ", изясни министър председателят.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР