Работната група в министерството, която изготвя проект на закон за

...
Работната група в министерството, която изготвя проект на закон за
Коментари Харесай

Властта бистри три варианта за закон Магнитски

Работната група в министерството, която изготвя план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната, разисква три метода за „ решение на казуса, който имаме в България по наложени наказания по Закона „ Магнитски “, съобщи министърът правораздаването Надежда Йорданова, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпросните подходи включват или правене на независим закон, или използване на процедурите, които сега съществуват по Закона за ограниченията против изпиране на пари, обсъждан е и разновидността дали да не се промени Законът за отбрана против тероризъм.

Преди дни в медиите беше публикуван план на закон за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Според министър Йорданова той не подхожда на Конституцията и Европейската спогодба за правата на индивида и „ не може да бъде подсилен “. Тя добави, че когато работната група е подготвена, съдружните сътрудници и обществото ще бъдат осведомени с предлаганите промени.

Министър Надежда Йорданова взе участие през днешния ден в полемика във връзка предложенията за промени и допълнения в Търговския закон.

В нея участваха представители на адвокатурата, на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Асоциацията на банките в България, на Националния съюз на синдиците и други.

Висшият адвокатски съвет и частните правосъдни реализатори поддържаха измененията, като споделиха, че ще създадат и свои оферти. Представителите на синдиците бяха по-критични към концепциите в плана за промени.

В началото на полемиката министър Йорданова уточни, че производството по неплатежоспособност у нас продължава приблизително три години и се събират към 35% от вземанията при 65% за Европейския съюз. „ Целим да създадем производството по неплатежоспособност по-бързо и по-ефективно “, сподели министърът.

Министерството на правораздаването разгласи на 13 май, че предлага „ основни промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност “.

Сред акцентите в законопроекта са нови разпореждания за ускорение на процеса, понижаване на правосъдните такси, повишение на успеваемостта по осребряването на имуществото, спомагателни ограничения против недобросъвестно държание на страните, както и регламентиране на обединен развой за разглеждане на молбите в границите на едно и също произвеждане.

В плана за промени се урежда така наречен неплатежоспособност на бизнесмена, който ще бъде „ всяко физическо лице, упражняващо стопанска активност, поминък или специалност, доколкото неговото дружество по предмет и размер не изисква воденето на делата по търговски метод “.

Урежда се още опция за опрощаване на отговорностите на физическо лице – едноличен търговец или бизнесмен, във връзка с който производството по неплатежоспособност е прекъснато заради привършване на масата на несъстоятелността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР