Работна среща по новия проект на УНИЦЕФ за пилотно въвеждане

...
Работна среща по новия проект на УНИЦЕФ за пилотно въвеждане
Коментари Харесай

Обсъдиха в Сливен нов проект на УНИЦЕФ 

Работна среща по новия план на УНИЦЕФ за пилотно въвеждане на скринингови стратегии върху ранното детско развиване се състоя в Областна администрация Сливен. В нея взеха присъединяване заместник-областният шеф Антоний Андонов, шефът на Районната здравноосигурителна каса Донка Вълева и консултантът по ранно детско развиване към УНИЦЕФ Майя Грозданова. Новият план на интернационалната организация в България надгражда и уголемява предходни сполучливи практики, като се концентрира върху проучвания на ранното детско развиване (от 0 до 18 месеца) в общините Хасково и Нова Загора, където към този момент има основан опит в ранната детска намеса.

Предстоящото изследване цели да задълбочи наблюдението върху ранното детско развиване от страна на общопрактикуващите лекари в двете общини, като бъде доближат оптимално висок обсег на скрининга (межди 90 и 100 %). На база постигнатите резултати, ще бъдат открити и унифицирани опциите за въвеждане на редовно следене в ранното детско развиване на национално равнище.

За задачата на изследванията, взаимно с Медицински университет – гр. Пловдив, е създадена специфична скринингова методика, която ще бъде приложена в двете общини, в съдействие с общопрактикуващите лекари и болничните заведения. Тя цели определяне здравословното положение на децата при раждането им и периодическото му следене, с включени целесъобразни скрининги на 9 и 18-месечна възраст. При определяне на нарушавания в развиването им, децата ще бъдат насочвани към профилирани услуги за ранна детска намеса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР