Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години

...
Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години
Коментари Харесай

Шефът на СДВР с гореща версия за огнения ад край НДК! Обяви основният им заподозрян, както и кой е действал професионално и кой не

Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „ 1300 години България “, да е съпричастен към запалването му. Това сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Иванов по отношение на опожарения кран, който трябваше да демонтира паметника „ 1300 години България “ пред НДК.

По думите му 42-годишният надзирател сега се ревизира, само че към момента е обсъждан в качеството си на очевидец на случилото се.

„ Все още нямаме обвинени по случая “, добави Иванов.

По думите му все още другите версии са за вандализъм или че казусът е обвързван с някои от протестиращите против демонтажа на паметника.

Ст. комисар Иванов разясни, че е изработен първичен оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани доста сериозен брой чиновници.

„ Бяха конфискувани камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на така наречен коктейл „ Молотов “. Това наложи осъществяване на още един оглед през днешния ден, с цел да може да изясним повода на запалването “, разяснява шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Той съобщи, че се отхвърля версията кранът да е разпален с бутилка, хвърлена извън загражденията. Ст. комисар Ивайло Иванов разяснява, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и причинителят е бил вътре зад загражденията. Според него причинителят е работил професионално, само че не и охранителят, защото очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

Кранът, който демонтираше паметника „ 1300 години България “ от пространството пред НДК, беше запален в 03.15 часа на 9 юли. Той бе изцяло погубен дружно с цялата командна система, по тази причина ще бъде сменен с различен.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че се работи по изясняване на събитията към палежа и разкриването на причинителите.

Демонтирането на релефните фигури от паметника „ 1300 години България “ трябваше да завърши по график до 30 юни, само че работата ще се забави със седмица поради палежа на крана. Нанесените от палежа вреди са към 1 млн. лева До демонтирането на паметника се стигна откакто Столичния общински съвет реши да го направи. То датира от 2014 година, само че бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия създател. След дългогодишни разногласия преди дни Столичната община стартира премахването му. Плановете на общината са на мястото на " 1300 години България " да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, само че до оповестяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство. Срещу събарянето на паметника се оповестиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, БСП-София и десетки жители. През юни се състоя се и митинг в отбрана на монумента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР