Работим активно по подготовката на българския Стратегически план за новата

...
Работим активно по подготовката на българския Стратегически план за новата
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Работим активно по подготовката на Стратегическия план за новата Общо селскостопанска политика

Работим интензивно по подготовката на българския Стратегически проект за новата Общо селскостопанска политика (ОСП), в тясно съдействие с всички заинтригувани страни. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се повежда през днешния ден и на следващия ден в Люксембург. Той добави, че до сегашния миг огромна част от интервенциите са наново разисквани с браншовите организации. „ През миналите няколко месеца бяха прегледани рекомендациите на Европейска комисия за създаване на Стратегическия проект, както и смяната на параметрите на финансиране на повишената екологична упоритост. Финализирани са нови планове на еко-схемите, както и условността, които скоро ще бъдат показани и разисквани със заинтригуваните страни, с които водим дейна връзка ", акцентира българският аграрни министър.

Той посочи, че за понижаване на времевия напън върху страните членки, с оглед крайния период за предаване на проектите, е извънредно значимо да бъде проявен еластичен метод от страна на службите на Европейска комисия. По думите му, би трябвало да има бистрота в процеса на одобрение на проектите от Комисията, равнопоставеност и използване на единни критерии. Министър Бозуков сподели още, че би било потребно да има продан на информация за напредъка от всички страни, както и регулярно издание и шерване на информация по отношение на Стратегическите им проекти. „ Важно е да бъде получавана своевременна противоположна връзка от службите на Комисията, в това число в границите на неофициалния, прелиминарен разговор. Смятам, че е належащо да се показа надзорен лист, по който службите на Европейска комисия ще правят оценка проекта ", посочи проф. Христо Бозуков.

Той напомни, че от главно значение в процеса на създаване на документа е съществуване на задоволително време за приемане на противоположна връзка от земеделския бранш, хранително-вкусовата индустрия и преправка, както и заинтригуваните страни в селските региони. „ Съгласно Регламента за Стратегическите проекти, Комисията следва да прави оценка и утвърждава националните проекти единствено въз основа на актове, които са правно обвързващи за страните членки ", безапелационен бе министър Бозуков.

По време на съвещанието, министрите дискутираха и преразглеждане на маркетинговите стандарти на Европейски Съюз по отношение на селскостопанските артикули. Българският министър уточни, че би трябвало да бъдат създадени нови пазарни стандарти, както и да се обърне внимание на промени в законодателството, настоящи тактики и начинания на равнище Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР