Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от

...
Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от
Коментари Харесай

Министър с данни за хакерските атаки. Как ще ги борим в бъдеще?

Работи се интензивно, с цел да се отстранят рисковете произлизащи от хакерските офанзиви, които бяха с висок интензитет, само че към този момент са овладени. Правителството работи на цялостни обороти, хакерските офанзиви се наблюдават непрекъснато от министъра на електронното ръководство Георги Тодоров. Министерството на нововъведенията и растежа беше със усложнен достъп до уеб страницата си единствено за седем минути. Това заяви министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна.

Срещата той организира взаимно с регионалния шеф Марио Смърков, а на нея показа ограничения в поддръжка на бизнеса от региона по отношение на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и опциите за кандидатстване по него и по други европейски стратегии.
-->
„ По тази линия още преди няколко седмици сме почнали деен стратегически  разговор с интернационалните вложители, с цел да въведем най-хубавите интернационалните практики с фокус киберсигурност. Този  разговор е  по линия на Инициативата „ Три морета “. Имаме дейна подписана декларация на равнище страни, там сме се обединили към една обща поддръжка и взаимоотношение със Съединени американски щати по отношение на 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, разгласи министър Пулев. Той добави, че взаимно с Министерство на превоза и вицепремиера Христо Алексиев интензивно се беседва с интернационалните сътрудници, за това по какъв начин да се усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура, с фокус върху киберсигурност. „ Стартирахме този развой като самодейност на служебния кабинет още преди три седмици. Правим рамката на база, на която да се влага в инфраструктурата, с цел да могат да се вкарат най-хубавите практики от позиция на киберсигурност “, посочи още министърът на нововъведенията и растежа. 

Пулев акцентира още, че по линия на МИР по Плана за възобновяване и резистентност още на следващия ден се отваря и процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ за над 30 млн. лева „ По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Тя е извънредно съответстваща поради обстановката “, уточни той и добави, че финансирането ще е 100% безплатно, българският бизнес ще може да употребява средствата за киберсигурност, уеб сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и цифров маркетинг.

Министър Пулев заяви във Варна, че към този момент е завършила първата процедура по Плана за възобновяване, която беше отворена през МИР – за Технологична рационализация с бюджет от 260 млн. лева „ По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 оферти за 1 милиарда лева Само от Варна по Технологична рационализация са кандидатствали 144 компании за 31,4 млн. лева “, съобщи той. Общо над 32 хиляди компании са регистрирани в региона, от които 99%  са микро-, дребни и междинни и дават отговор на изискванията за кандидатстване по стратегиите на МИР.

По думите му министерството поддържа региона и по линия на вложенията. Той заяви, че през Българската организация за вложения ще бъдат сертифицирани напълно скоро два плана, които ще влагат 11.6 млн. лева и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

„ По Енергийна успеваемост подписаните контракти с компании от Варна са 38 за 4 млн. лева, а общо по цялата стратегия ОПИК са финансирани 118 компании за 56 млн. лева в секторите произвеждане на метали, за машини, съоръжение и други От тях 110 контракта към този момент са изпълнени “, стана ясно още от думите на Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството.

Министър Пулев разгласи още, че за рекордно къс период е подадена и към този момент е утвърдена от Европейска комисия една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и нововъведения (ПКИП) с общ бюджет от 3 милиарда лева По думите му Програмата е подадена  втората седмица на август и на 3 октомври към този момент е утвърдена. „ Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година. Тя ще бъде в размер на  близо 130 млн. лева и ще бъде за  създаване на нововъведения в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023г. по ПКИП сме възнамерявали да отворим и още три процедури “, акцентира той. Министърът на нововъведенията добави още, че в границите на идващите седмици ще бъде изпратена за утвърждение и Програмата за научни проучвания (ПНИИДИТ), която е с бюджет от 2.14 милиарда лева Така общо ще имаме 5 милиарда отворени стратегии за новия програмен интервал по линия на структурните фондове, разгласи той.

Министър Пулев съобщи, че в допълнение по Плана за възстановяване  ще бъдат отворени още три процедури до края на годината. За  ИКТ и киберсигурност, за акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила, с бюджет от 200 млн. лева, както и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за  120 млн. лева Така общо до края на годината единствено по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн. лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР