Работещите почасово в ЕС на възраст между 15 и 64

...
Работещите почасово в ЕС на възраст между 15 и 64
Коментари Харесай

България остава на дъното по почасова заетост в ЕС

Работещите почасово в Европейски Съюз на възраст сред 15 и 64 година доближават 43 млн. души през 2017 година, което съставлява 19.4% от всички заети

© Надежда Чипева Още по тематиката
Производителността на труда нараства с 2.3% през първото тримесечие

Добавената стойност пораства най-бързо в строителството и недвижимите парцели
7 юни 2018
Дългосрочните командировки в Европейски Съюз ще са за не повече от 18 месеца

Новите правила влизат в действие до две години, водачите остават отвън обсега на измененията
30 май 2018
Делът на емигриралите в Европейски Съюз българи нараства до 12.5% през 2017 година

Средно 3.8% от европейците живеят в страна членка, друга от родната си, отпред е Румъния с 19.7% от популацията
28 май 2018
Средната заплата доближава 1107 лева през март

Увеличението през първото тримесечие на годината е със 7% на годишна база
14 май 2018 България остава на дъното измежду страните от Европейски Съюз по дял на популацията, което работи на ненапълно работно време - едвам 2.2% от хората сред 15 и 64 година са с почасова претовареност. За съпоставяне, междинното равнище в съюза е 19.4%, а най-голям е делът в Холандия, където всеки втори заема служба, която не изисква ангажираност 5 дни в седмицата по 8 часа.

По дефиницията на Международната организация на труда (МОТ) работата на ненапълно работно време съставлява под 35 работни часа на седмица. Като цяло почасовата претовареност е желана измежду хора, които имат домашни отговорности като развъждането на деца или грижи за близки. Така да вземем за пример по данни на МОТ дамите заемат под 40% от всички работещи по света, само че при почасовата претовареност делът им е 57%. Хора, които желаят да комбинират работа с обучение или да си набират спомагателни приходи, също се обръщат към длъжности на ненапълно работно време.

Ръст, само че най-малък

Като цяло в Европейски Съюз 43 млн. души сред 15 и 64 година, които работят почасово през 2017 година, което съставлява 19.4% от заетите. В България хората на почасова работа са незначителна част от всички работещи - едвам 2.2% през 2017 година, като това е с 0.2 прочие п. над равнището от миналата година. Близо 60% от тези хора пък са постъпили на сходна позиция с отвращение, като този % е доста по-висок при мъжете (72%), в сравнение с при дамите (47%), съгласно данните на Евростат. Според МОТ почасовата работа може да притегли към пазара на труда групи от популацията, които са в огромна степен отвън работната мощ, като студентите или дамите с дребни деца. Така да вземем за пример през 2017 година в България 53 хиляди дами са обезкуражени, а 217 хиляди не желаят да работят по персонални или фамилни аргументи, демонстрират данните на Национален статистически институт.

В Холандия, която оглавява класацията с близо половината от работещите са на позиции с ненапълно работно време, едвам 8.2% са постъпили с отвращение. Подобна форма на претовареност е всеобщо желана измежду дами в Западна Европа. В Холандия да вземем за пример 76% от работещите дами са на почасова позиция против 27% от мъжете. В Германия пък съотношението жени-мъже е 46% на 10%, а в Швеция - 34% на 13%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР