Работещите бедни са основният проблем на икономиката, на обществото и

...
Работещите бедни са основният проблем на икономиката, на обществото и
Коментари Харесай

Пламен Димитров пред Actualno.com: Работещите бедни са основният проблем

" Работещите небогати са главният проблем на стопанската система, на обществото и неговата резистентност ". Това съобщи в особено изявление за президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) Пламен Димитров. В него той разяснява плана за Бюджет 2018, коментира повече за феномена " работещи небогати " и показва детайлности за срещата на върха в Гьотеборг, отдадена на Европейския дирек за обществени права (EССП).

" За мен е значимо да забележим от кого взима и на кого дава бюджет 2018 ", сподели Димитров. " Нашата рецензия към част от програмата за ръководство на това държавно управление е, че тя продължава да не подкрепя битката с бедността . Данъчната политика да вземем за пример продължава да генерира разслоение в обществото измежду работещите българи ", разясни той.
По думите му хората са излезли на митинга на 27 октомври с едно главно искане: " Работеща България желае по-високи заплати " . И ние считаме, че хората освен ги желаят, те ги заслужават по-високите заплати ", безапелационен бе президентът на КНСБ. Според него, логиката демонстрира тъкмо това, стопанската система го разрешава, обществената нужда го постанова, а пазарът на труда го допуска , тъй като в общи линии няма никакви фрагменти към този момент и натискът става доста мощен.

" Според мен бюджетът е по-добър от бюджет 2017 . Това е видно, с повече разноски, с към 3 милиарда и половина повече заложени, само че съгласно мен има небалансирано систематизиране . Останаха области, в които, за жалост, няма опция да се усилят приходите , само че в тях продължаваме натиска за тяхното нарастване ", разясни Пламен Димитров.
Той посочи, че в доста от областите новият бюджет може да си разреши, добавката от 100 лв. към заплатата за всеки работещ, каквото искане КНСБ пази през последно време. " Ние не желаеме 100 лв. еднократно, а всяка година ", посочи синдикалистът, като сподели, че това е постижимо и акцията е доста смислена.

Пред камерата на , Димитров бе безапелационен, че работещите небогати са главният проблем на стопанската система, на обществото и неговата резистентност .
По думите му работещите небогати не са диагноза за положението на страната, а по-скоро са форма на схващане на бизнеса, която продължава дълго време, че върху това се гради конкурентноспособността на българската стопанска система, и че евтиният труд е " нашето конкурентно преимущество " .
От няколко години насам считам, че множеството предприемачи, които са рационални и виновни и добре проектират бизнеса си напред, схванаха, че тази ария е свършила , означи Пламен Димитров. По думите му е имало мълчешком съглашение , за ниско възнаграждение на труда у нас. " Разбирането за това, че пазарът в България е на ниска цена, би трябвало да спре . Това не може да бъде обезщетено нито с молдовци, нито с украинци, нито с някакви други такива палиативни ограничения, които могат да закърпят някой сезонен бизнес, само че няма да трансформират този проблем, за който приказвам ", разви още тезата си Димитров.
Какви са изводите за обществените права на европейците от срещата на върха в Гьотеборг и какво предложи КНСБ на европейските си сътрудници в областта на обществената правдивост, гледайте повече във видеото.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР