Работещи перничани отправиха остри критики към поредния график за спирането

...
Работещи перничани отправиха остри критики към поредния график за спирането
Коментари Харесай

Перник е пред нов режим на водата без идеи за изход от кризата

Работещи перничани насочиха остри рецензии към следващия график за прекъсването на водата в региона. Някои села в региона ще имат вода през целия ден, само че не и заран и вечер. В други обитаеми места вода ще има единствено до обяд. Екоминистерството продължава да не споделя по какъв начин ще се реши казусът с неналичието на приток към язовир " Студена ".

Селата Горно Драгичево, Рударци, кв. Кало, селата Витановци и Мешица ще имат вода по през целия ден, само че не и в комфортно за хората време - от 8 до 20 часа. Други обитаеми места би трябвало да пренастроят часовниците си и да изместят битовите действия рано заран, тъй като вода ще има в диапазона от 5 до 13 часа. С подобен график ще работят чешмите в Профилакториума, Ралица, Могиличе и Калкас, от 5 до 12 часа ще има вода в ниската част на квартал Църква. В главните квартали на Перник хората ще имат достъп до вода от 14 до 22 часа по информация на zapernik.com. Страховете на хората са, че до пролетното прииждане има доста време и в един миг градът може да се окаже напълно на изсъхнало. В момента перничани имат вода във времето от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа.

И през вчерашния ден Министерството на околната среда и водите не излезе с позиция за препоръчаните при съвещания в Министерство на регионалното развитие различни хрумвания за увеличение на размера на бент. " Студена ". Сред тях има екзотично предложение за използването на водите от пещерите в региона, има и хрумвания за правене на сондажи във вододайната зона и извеждането на водата непосредствено към пречиствателната станция. През уикенда екоминистърът Нено Димов разгласи, че е подготвен да поеме отговорност, в случай че министър председателят му я потърси. Димов обаче още веднъж трансферира главната виновност към ВиК сдруженията.

БЕЗ ОТГОВОР

Продължава да стои въпросът на какво се дължи внезапното намаляване в размера на язовира. От разпореждане на районната прокуратура в Перник, която откри безучастие на двамата министри и препрати преписката в Специализираната прокуратура в София, се разбра, че към октомври 2019 година в язовира е имало 8 млн. кубически метра вода, а на 19 ноември от екоминистерството уведомяват Басейновата дирекция, че размерът е паднал на 4.7 млн. кубически метра. Месечният разход нормално е към 1.6-1.8 млн. куб. м вода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР