Работата по участък на автомагистрала Струма е започнала преди да

...
Работата по участък на автомагистрала Струма е започнала преди да
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Как се работи по АМ "Струма" без избран изпълнител

Работата по сектор на автомагистрала " Струма " е почнала преди да е определен реализатор.

На 30 август предходната година Пътната организация афишира социална поръчка за механически план и строителство на платното от Кулата към София. Дължината е съвсем 24 км, а цената - 430 милиона лв..
Разследване на bTV: Работят по сектор от Автомагистрала „ Струма ” преди да е определен реализатор В ход е реализирането на най-трудния сектор от автомагистралата – този в Кресненското дефиле
Все още определен реализатор няма. Но още преди да е оповестена поръчката, някой може би знае, че ще я завоюва и към този момент работи на терен. Такъв сигнал получават в неправителствената организация " Антикорупционен фонд ".

„ Преди два месеца получихме сигнал и фотоси, на които беше видно, че тук работят машини, тежки машини”, изясни Николай Стайков.

За да са сигурни, че краткотрайните пътища и сондажите, до които стигат те, са свързани със строителството на автомагистралата, от Антикорупционния фонд поръчали разбор на сателитни изображения, който да покаже по какъв начин се отнасят по отношение на бъдещото трасе на аутобана.

Снимка: btvnovinite.bg

В изследвания сектор са открити 8 промени. Всяка съответствува с бъдещото трасе. Новите краткотрайни пътища са с дължина към 7000 метра. Анализът от спътника демонстрира още, че те са правени преди публичната поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от горското в Кресна.

Отиваме там, с цел да попитаме шефа. Няма го. Разяснения ни дава негов заместител: „ Във връзка със самата автомагистрала, нагоре там, където ще се строи автомагистралата, предходната година по някое време го вършиха самата компания, която трябваше да извърши тези проучвателни действия. Забравих коя беше фирмата-изпълнител”, изяснява той.

Зам.-директорът обаче не може да покаже документи с разрешителни за краткотрайни пътища и сондажи. Затова се срещаме с шефа на Югозападното държавно горско дружество, на чието послушание е Кресна. Той твърди, че не е давал позволение на външни компании за построяването на краткотрайни пътища през миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмо до bTV от Пътната организация отхвърлят да знаят за сходни действия. Така горските чиновници остават единствените, които би трябвало да са осведомени какво се е случвало предишното лято.

„ Значи, вижте, не може да се вършим на такива каквито не сме. Няма по какъв начин да стане просто това нещо, без да знаят. Изключено е. Ето споделям го с цялата отговорност”, показва инж. Дамян Дамянов.

Горските не знаят кои са компаниите, които разкопават и вършат сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в региона. Те загатват компаниите „ Геострой” и „ Главбулгарстрой”.

От „ Геострой” отхвърлиха тяхна техника да е била в региона. От „ Главбулгарстрой” оповестиха в писмена позиция, че не са възлагали работа по правата.

Директорът на Югозападното дружество стартира инспекция на място.

Продължение по тематиката очаквайте на следващия ден заран в „ Тази сутрин” по bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР