Работата на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ е силно

...
Работата на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ е силно
Коментари Харесай

Стоил Алипиев: Работата на КЗП е силно затруднена, нейният състав е с изчерпан морален мандат

„ Работата на Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ е мощно затруднена, нейният състав е с привършен честен мандат. “

Това сподели пред „ БНР “ ръководителят на КЗП Стоил Алипиев .

„ Заседанията на Комисията са блокирани от членовете ѝ с опити за превишаване на техните пълномощия. Моите старания, както и на цялата администрация, са да успеем да преодолеем това допустимо най-бързо, с цел да можем да стартираме да заседаваме в груповата си част. И да може целият труд на инспекторите да бъде гарантиран с решения на Комисията, които да произведат забранителни актове и санкции за търговците, които са правили нарушавания “ , посочи той.

По думите на Алипиев проблемите в КЗП са почнали при започване на декември с изразено от един от членовете на Комисията противоречие с метода, по който се ръководи КЗП, след което е последвала и оставката му , само че и към актуалният миг той към момента не е напуснал КЗП, което „ не дава опция на КЗП да работи по административните задания, които би трябвало да извършва “ :

„ Отказът от самодейни дейности, а връщането на Комисията към положение, в което да има единствено реактивни, т.е. да дава отговор единствено на тъжби и сигнали, за мен това е едно безучастие. “

Той акцентира, че КЗП е завършила 2023 година с 312 заповеди за нелоялна комерсиална процедура и още 70 установени нарушавания за практикуване на нелоялна комерсиална процедура.

„ В момента работата на КЗП е блокирана поради групово решение, против което персонално аз съм срещу. Против съм да спрем акцията по инспекции на небанковия финансов бранш “ , сподели Стоил Алипиев и изясни, че става дума за бързите заеми :

„ Това е отрасъл, който е в напредък. Дава опция да се натрупат бързи облаги и притегля доста търговци. И регулациите не могат да следват интензитета на икономическите връзки сред потребителя и търговеца, което води до струпване на огромен брой нелоялни търговски практики…Това води след себе си предпочитание за урегулиране на този отрасъл. “

Алипиев още веднъж удостовери несъгласието си с претекстовете , с които беше поискана оставката му от министъра на стопанската система:

„ За промяната на предходния състав на КЗП още се водят каузи. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР