Работата на човешкото тяло се регулира от различни ритми –

...
Работата на човешкото тяло се регулира от различни ритми –
Коментари Харесай

Стресът ускорява часовника на живота, но релаксацията забавя стареенето

Работата на човешкото тяло се контролира от разнообразни ритми – „ часовници “, измежду които има да вземем за пример циркадни ритми – вътрешен темп с интервал от към 24 часа, прочут ни като цикъл „ сън-бодърстване “. За да бъдат потребни тези часовници, те би трябвало да бъдат синхронизирани с външния свят: да вземем за пример циркадният темп зависи от светлинната информация. Освен 24-часовите циркадни ритми има и други биологични ритми, чиято работа също зависи от външни фактори.

Учени от Йейлския университет са проучили работата на един подобен биологичен часовник, наименуван GrimAge , който може да се употребява за оценка на биологичната възраст на човек посредством следене на химичните промени в ДНК, които настъпват с възрастта на човек. Те се запитали: Как хроничният стрес може да повлияе на работата на този часовник?

Известно е, че хроничният стрес усилва риска от сърдечносъдови болести, зависимости, разстройства на настроението и даже посттравматично стресово разстройство. Има ли тогава опция да вземем за пример да се забави работата на биологичния часовник и по този метод да се удължи интервалът на положително здраве?

За да намерят отговора на този въпрос, учените поканили 444 души на възраст от 19 до 50 години да вземат участие в проучване. Всеки от тях дал кръв за разбор за установяване както на свързани с възрастта химически промени, които въздействат на работата на часовника GrimAge, по този начин и на други маркери за оценка на цялостното здраве. Участниците също попълнили въпросници, където тяхното равнище на стрес и психическа непоклатимост били избрани посредством самокритика.

Резултатите от изследването, оповестено в списанието, сочат, че стресът в действителност кара тези часовници да „ тиктакат по-бързо “. Дори откакто се вземат поради демографските фактори и поведенческите характерности като тютюнопушене, показател на телесна маса, равнище на социално-икономически статус, приходи, тази връзка продължава да се удостоверява.

Освен това участниците, които имали високи равнища на продължителен стрес, освен показвали маркери, свързани с по-напреднала биологична възраст, само че и други физиологични промени, като инсулинова устойчивост.

Въпреки това, както означават учените, този резултат може да бъде омекотен, като се научите да регулирате прочувственото си положение и увеличите самоконтрола. Участниците с висок резултат по тези два индикатора имали по-малко промени, свързани с хроничния стрес.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР