“Работата ми в сферата на образованието е много мотивираща.Ние сме

...
“Работата ми в сферата на образованието е много мотивираща.Ние сме
Коментари Харесай

Костадин Шопов: Свободата на избора привлича студентите към Американския университет

“Работата ми в областта на образованието е доста мотивираща.Ние сме самобитни будители ”, сподели в “Дарик кафе ” по Дарик радиоКостадин Шопов, заместник-директор отдел “Прием на студенти ” в Американския университет в България. Той назова опцията да работи с младежи “привилегия ”.

“Сегашните младежи са откриватели, отивайки в университета, те желаят да намерят себе си и да бъдат сполучливи. Нашата цел е да им дадем положителни основи и да са едни сполучливи стимулирани мади хора ”, добави той.

Шопов изясни какъв е методът на преподаване в университета, който по думите му притегля младежите. Използва се системата “liberal arts ”, която дава независимост на избора, произлиза от Древна Гърция и се свързва с добре образованите хора. Студентите имат опция да избират какво да учат. До втората си година могат да заявят тъкмо какво да учат. Това е една гъвкава система, в която могат да учат повече от една компетентност, както и подспециалност. Много от младежите на 17-18 години не знаят какво желаят да изберат и вземат решение след това, изясни Костадин Шопов.

В Американския университет има 13 дисциплини и още толкоз подспециалности. Най-търсени са: бизнес, публицистика, връзки, политика.

“Повече от половината от нашите студенти учат повече от две специалности ”, добави той и посочи, че преподавателите са освен от България, само че и от цяла Европа и Америка. Студенти има също освен от родината, само че и от Съединени американски щати, от Централна Азия, от Монголия, Казахстан, Виетнам, Монголия.

Американският университет разполага с най-модерния кампус в района, има и студентски клуб, който се споделя AUBG Olympics - олимпиада на Американския университет.

Сред другите преимущества са:
бейзболно игрище в Благоевград, тенис кортове, баскетбол игрище;практическа устременост - класовете са с по 15-16, до 20 преподаватели, които служат и като ментори на студентите.
Някои от студентите от университета поемат на запад, само че други, огромна част остават тук. Тези, които поемат на запад, отиват в едни от най-елитните университети.

“Имаме асоциация на приключилите студенти. Ние сме като една мрежа. Това е доста хубаво, тъй като доста студенти, откакто завършат, имат потребност от подадена ръка, с цел да създадат първите си крачки.

Следим къде отиват след довеждане докрай, имаме база данни.Търсим надарени и публично будни студенти, има донори, които дават стипендии за такива студенти ”, добави Шопов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР