Qualcomm отчете приходи за третото тримесечие, които надминаха очакванията на

...
Qualcomm отчете приходи за третото тримесечие, които надминаха очакванията на
Коментари Харесай

Слабо тримесечие и мрачни перспективи за Qualcomm

Qualcomm регистрира доходи за третото тримесечие, които надминаха упованията на Уолстрийт, само че прогнозите за четвъртото тримесечие демонстрират спад в упованията за представянето на компанията.

Акциите на Qualcomm спаднаха с над 6% в продължителната търговия, оповестява CNBC.

Компанията регистрира доходи от 1,87 $ на акция, поправени по отношение на 1,81 $ на акция, предстоящи от консенсусната оценка на Refinitiv. В същото време общите доходи на производителя на чипове възлизат на 8,44 милиарда $, поправени по отношение на 8,5 милиарда щатски $, предстоящи от консенсусната оценка на Refinitiv.

От Qualcomm разясняват обаче, че чакат облага сред 1,80 и 2 $ на акция при продажби сред 8,1 и 8,9 милиарда $ през четвъртото тримесечие, което е по-малко от консенсусните упования на Refinitiv за облага от 1,91 $ при доходи от 8,7 милиарда $.

Нетната облага през тримесечието се намалява до 1,8 милиарда $, или 1,60 $ на акция, което съставлява замайващ спад от 52% по отношение на регистрираните година по-рано 3,73 милиарда $, или 3,29 $ на акция.

Qualcomm е жертва на рецесията в производството на смарт телефони, защото създава процесорите, които са в основата на множеството устройства с Android от висок клас и на доста телефони от по-нисък клас.

Анализаторите чакат доставките на нови устройства да намалеят през 2023 година, а Qualcomm споделя, че чака спад на броя на телефоните с " висок едноцифрен % " през тази година, частично заради бавното възобновяване на Китай. Въпреки това производителят на чипове декларира, че вижда растеж при телефоните, който стартира през празничния сезон.

QCT, най-голямото поделение на Qualcomm, което продава процесори за смарт телефони, коли и други интелигентни устройства, регистрира продажби на стойност 7,17 милиарда $, което е с 24% по-малко от миналата година.

Продажбите на чипове за мобилни телефони са най-голямата част от QCT и те са намалели с 25% на годишна база до 5,26 милиарда $.

" При хендсетите продължава да е мъчно да се планува моментът на трайно възобновяване и клиентите остават внимателни при покупките ", декларира финансовият шеф на Qualcomm Акаш Палхивала по време на диалога с анализаторите.

Автомобилният бизнес на компанията, който продава чипове и програмен продукт за самостоятелни коли, е ярък лъч, като през тримесечието приходите му нарастват с 13% до 434 млн. $.

Въпреки това бизнесът с Интернет на нещата, който създава евтини чипове за устройства с ниска консумация на сила и за промишлени приложения, спада с 24% до 1,48 милиарда $. Сегментът включва и продажби на чипове за Meta за нейните слушалки Quest VR.

Печелившият лицензионен бизнес на Qualcomm, QTL, спада с 19% до 1,23 милиарда $ доходи.

Главният изпълнителен шеф на Qualcomm Кристиано Амон акцентира в изказване тактиката на производителя на чипове за изкуствен интелект, защото фирмите за полупроводници се стремят да се възползват от фокуса на промишлеността върху чиповете, нужни за работа със програмен продукт като ChatGPT на OpenAI. Той декларира, че способността на Qualcomm да извършва модели на изкуствен интелект на телефони, вместо на облачни сървъри, дава на компанията късмет за " инфлексна точка ", която може да подтиква растежа в бъдеще.

" В резюме, ние сме в неповторима позиция да помогнем за оформянето и капитализирането на идната опция за Gen AI в устройствата ", споделя Амон.

Qualcomm декларира също по този начин, че е понижила разноските си с 5% до момента през тази година по отношение на разноските си през 2022 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР