Пясъкът от Сахара, който ветровете довяха в Европа, включително и

...
Пясъкът от Сахара, който ветровете довяха в Европа, включително и
Коментари Харесай

Ново 20: Пясъкът от Сахара увеличава риска от COVID-19

Пясъкът от Сахара, който ветровете довяха в Европа, в това число и в България, обезпечава доста добър заслон за вируси. Така той усилва заплахата от болест с COVID-19. За това предизвести турски професор.

„ Поради ветровете съществуването на пустинния прахуляк ще се усеща до понеделник “, сподели Хюсейн Торос, метеоролог от Истанбулския механически университет.

Турската държавна метеорологична работа предизвести жителите да вземат ограничения против мощните прахови облаци през уикенда.

„ Препоръчваме на всички, без значение дали са остарели или млади, да останат на закрито. Дръжте прозорците компактно затворени ”, сподели Хасан Байрам , началник на Турската асоциация по белодробни болести.

Особено пациенти с хронични и сърдечно-съдови болести са изложени на риск, Байрам сподели, че вдишването на прахуляк може да аргументи главоболие, грип или възпалено гърло.

Професорът от университета Докуз Ейлюл в западната провинция Измир Доган Яшар, предизвести за увеличение на случаите на ковид заради пустинната стихия.

Яшар акцентира значимостта на пустинния прахуляк: „ Той съдържа многослоен силикат. Всяка година почти 2 милиарда тона прахуляк напуща пустините и наторява света. Това е от изгода за селското стопанство, като това води до увеличение на добива. Колкото повече необитаем прахуляк е пристигнал, толкоз по-голям е добивът. От края на март и началото на април, когато се следи пустинния прахуляк, природата се разсънва. Това основава превъзходно земеделско и биологично благосъстояние, само че пустинният прахуляк също обезпечава доста добър заслон за вируси.  Слоестият силикат нормално участва в доста дребни пропорции във въздуха, само че това съответствие се усилва, когато се придвижват пустинни прахове.

Когато инфектиран човек киха, вирусът доближава нас за три секунди. Но облакът прахуляк във въздуха му оказва помощ да остане с часове, сподели докторът, напомняйки на хората да носят маски. Това е потвърдено от Световната здравна организация.

Проф. доктор Яшар напомни: „ Прахът, пренесен от пустинята Сахара през 2020 година, Също стартира да идва в страната ни в края на март и началото на април. Тогава предупредихме нашите жители. Заявихме, че това е рискова обстановка. През април 2020 година, беше строшен Covid-19 връх от 5 хиляди души. Същото предизвестие направихме и през 2021 година Броят на случаите тогава доближи рекордните 63 хиляди болни от ковид на 14 април. Ето и през днешния ден още веднъж необитаем прахуляк пристигна в страната ни. Започнаха пролетните жеги. Същото събитие ще се повтори. За разпространяването на вируса околната среда е доста удобна ", сподели той. Ето за какво точно в този момент е значимо да се носят защитни маски, макар че ковид пандемията наподобява е във краткотраен застой.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР