Путин вече не е авторитетът, който може да балансира скандалите

...
Путин вече не е авторитетът, който може да балансира скандалите
Коментари Харесай

Глад за снаряди или как съперничеството между Пригожин и Шойгу прерасна в раздор

Путин към този момент не е престижът, който може да балансира свадите измежду съветските eлити

Напрежението сред притежателя на частната военна компания „ Вагнер “ Евгений Пригожин и командването на формалната съветска войска се натрупва от месеци, само че през последните дни спорът стана взривоопасен. Стигна се до директни нападки, обидни квалификации и даже нецензурна лексика. Недоволството от неналичието на муниции за формированията на „ Вагнер “ прерасна в обществен разкол. Даже лоялни на Кремъл обществени представители започнаха да звучат сериозно по повод на  съветското военно министерство. 
На 23 февруари самият Пригожин заяви, че най-сетне има реакция от министерството.    " Днес в 6 ч. сутринта беше оповестено, че е почнала доставката на муниции, най-вероятно топката към този момент е в придвижване. Засега всичко е на хартия, само че, както ни споделиха, главните документи към този момент са подписани. " – разясни той. 
Как обаче се  стигна дотук? Журналистът от рускоезичната редакция на Би Би Си Иля Барабанов наблюдава събитията:     

След като не съумя да  откри кулуарно решение на въпроса с дефицита на муниции за своите отряди, Евгений Пригожин разпростра обществена акция против министъра на защитата Сергей Шойгу, в която се пробва да получи поддръжка от колкото може повече съдружници: от водача на Чечня до хора, воювали в източната част на Украйна от 2014 година до момента.
" Лайна кипят, кръв бушува, само че въпросите, които сложих за боеприпасите, остават нерешени ",  оплака се Евгений Пригожин в аудиообръщение, оповестено на 20 февруари от неговата пресслужба.
Основателят на частната военна компания съобщи, че в съветската войска няма апетит за снаряди, а индустрията е набрала нужното движение за произвеждане на муниции за потребностите на фронта. По думите му, той знае в кои хранилища се доставят тези муниции, номерата на партидите им и даже на сандъците, само че всичките му познанства и връзки се оказали незадоволителни, с цел да бъдат предоставени тези снаряди на наемниците от неговата войска, които към този момент половин година се пробват да щурмуват град Бахмут в Донецка област.
Конфликтът сред наемниците от една страна и Генералния щаб и министерството на защитата от друга не е нов, само че Пригожин предпочиташе обществените недоволства за проблемите да идват от неговите подчинени. 
Напрежението сред армията „ Вагнер “ и началника на Генералния щаб стартира още през декември.
В края на декември наемниците пуснаха оскърбително видео по адрес на шефа на щаба Валерий Герасимов, в което го нарекоха " педи " и демон еб*н ", който спъва доставките на муниции за техните подразделения. В началото на януари президентът на Русия Владимир Путин предприе следващите рокади във военното управление, като направи точно Герасимов командващ съветските войски в Украйна, а предходния командващ – военачалник Суровикин, беше намален до заместник-командващ.
За известно време наемниците на Пригожин прекратиха обидите към началника на щаба, а на 16 февруари излязоха с очебийно вежливо послание към " сътрудниците и приятелите от Министерството на защитата " с молба въпреки всичко да решат казуса със снарядите.
След като и това не провокира реакция, наемници от „ Вагнер “ или хора, представящи се за бойци от частната войска, 

разстреляха с картечница хартиени портрети на генералите Герасимов и Лапин,

 като снимаха акцията. Наложи се Пригожин да се разграничи от видеото – той съобщи, че подчинените му нямат нищо общо с това.   
В обръщението си от 20 февруари създателят на „ Вагнер “ сподели, че са му предложили да се извини пред високопоставени хора, с цел да бъде решен казусът с дефицита на снаряди. Той не конкретизира кои са високопоставените лица, нито кой е отправил предлагането. 

" Всички сочат нагоре: " Вие знаете, връзките ви там – и демонстрират с палец някъде горе,  обръщайки взор. “ - споделя Пригожин. „ Трябва да отидете да се извините, тогава вашите бойци ще получат муниции “, продължава той с цитата.  „ Пред кого да се извиня? 140 милиона руснаци,

 кажете, пред кого би трябвало да се извиня,

 за да умират момчетата ми два пати по-рядко, в сравнение с в този момент? " – пита създателят на „ Вагнер “.

Евгений Пригожин твърди, че през есента на 2022 година, когато военачалник Суровикин командваше съветските войски в Украйна, не е имало проблеми със снарядите, " въпреки че индустрията още скърцаше ". Но в този момент наемниците умират, тъй като " военните функционери не желаят да си помръднат задниците ".
" Не ви натяквам, че закусвате от златни съдове и изпращате дъщерите си на отмора в Дубай, до момента в който съветските бойци умират на фронта “, съобщи Пригожин, намеквайки недвусмислено за ролята на министъра на защитата Сергей Шойгу. „ Това не е екстремистко изказване. Това не е опит да обидя някого. Дайте нужното количество муниции от складовете. " – прикани той.  
Министерството на защитата дълго игнорираше изблиците на Пригожин. В условия, когато даже лоялни от години военни репортери започват  внимателно да подлагат на критика военното ведомство, в. " Комсомольская истина " разгласява на 19 февруари репортаж по какъв начин „ някогашни пандизчии и подполковници “ щурмуват Бахмут.
" При интензивно нахлуване щурмуващите стартират да изпитват 

апетит за снаряди,

 който би трябвало да се утолява оперативно, с цел да не се загуби настъпателната инерция. “ –  внимателно визира казуса военният сътрудник Александър Коц.  „ А тук има кой да откри приложение на боеприпасите “, продължава той.
" Ситуацията, при която в Телеграм се появи флашмоб #ДайСнарядиНаВагнер,  е неприятна “, признава военният пропагандист Евгений Поддубний. „ И дори това, че полемиката към доставките за конструкция, която сполучливо работи на артьомовското направление, излезе в общественото пространство, демонстрира, че командирът на тази конструкция – човек авторитетен във всеки смисъл, е изчерпал апаратно-бюрократичните благоприятни условия. Предполагах, че тази година на тежки боеве, триумфи и провали, неточности и заключения, ще промени обстановката. Но не. " – разяснява Поддубний.
И единствено сътрудника му Александър Сладков продължава да твърди, че няма никакви проблеми. " Покрай дилемите в Бахмут и Соледар ние, Министерството на защитата, решаваме доста задания и оказваме помощ на частната военна компания. Реално. " – твърди той. 
След като апелите и нападките на Пригожин не провокираха реакция, той предприе опит – в традициите на медийните войни от 90-те година на предишния век – да завоюва колкото може повече съдружници в спора с Шойгу и Генералния щаб.
" Може с убеденост да се каже, че " Вагнер " желязно потвърди своята успеваемост във военно отношение и постави чертата на диалозите за нуждата на частните военни компании. Без всякакво подозрение подобен жанр професионални формирования са нужни и нужни. “ – написа на 19 февруари в своя канал водачът на Чечня Рамзан Кадиров, който дружно с Пригожин 

нападна обществено военачалник Лапин

 за неуспехите на съветската войска в Харковска област.
Основателят на частната военна компания се пробва да се показа като водач освен на воюващите на фронта наемници, само че и на всички командири, воювали на страната на т. нар.  Луганска и Донецка национална република през 2014-2015 година Още през есента от въоръжените формирования на самопровъзгласилата се Донецка национална република беше уволнен формалният им представител от 2014 година Едуард Басурин.
След обявата на същия този Сладков, доближени до Кремъл медийни канали обърнаха внимание на оставката на Басурин, а Пригожин персонално се срещна с него, като изрази поддръжката си и му предложи поста на заместник-командир по политическата част на " Вагнер ", като в същото време разкритикува служителите от Министерството на защитата, които съгласно него гледат да се отърват от скъпи и заслужили фрагменти.
На прага на втората година от войната Пригожин с частната си войска от ден на ден припомня на известните в медиите, само че несистемни полеви командири по модела от 2014-2015 година, които до известно време бяха търсени, само че по-късно или починаха, или методично бяха изтласкани от  Украйна в Русия или в  анексирания Крим.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР