Путин се довери на обещанията на Ердоган и прибързано се

...
Путин се довери на обещанията на Ердоган и прибързано се
Коментари Харесай

Гурков: Путин сгреши като се отказа от България и Южен Поток и заложи на Турция

Путин се довери на обещанията на Ердоган и преждевременно се отхвърли от плана с България за. Тази неточност си е единствено негова, въпреки че в този момент се пробва да трансферира виновността за това на България, съобщи специалистът на „ Дойче веле “ Андрей Гурков в изявление за медията.
С повече от половин година ще се забави построяването на газопреносните мощности в България, по които трябваше да потече газ от Русия през Турция, заяви през днешния ден съветската организация „ Интерфакс “.
 Руска медия: България се научи да има вяра на Русия, само че това няма да ѝ помогне Руска медия: България се научи да има вяра на Русия, само че това няма да ѝ помогне
Българските управляващи демонстрираха впечатляваща сърдечност към недоволството на Москва от най-високо равнище, разяснява съветската осведомителна аг...
Ето и цялото изявление:
Какво значи тази вест?
Това е следващата неудача на „ Газпром “ и на един от двата обичани плана на съветския президент Владимир Путин. Тази вест още веднъж демонстрира какъв брой сериозна неточност позволи Путин през 2014 година, когато – поради едни напълно преодолими различия с България – той волунтаристично реши да се откаже от плана „ Южен поток “ и да заложи на съдействието с Турция. Тогава Путин се довери на обещанията на Ердоган и трансформира „ Южен поток “ в „ Турски поток “. В резултат: плануваните в началото четири тръби се трансфораха в две, от които единствено едната е издигната. Тя доставя Турция, а това е в интерес само на Турция. Впрочем, през тази година и по тази тръба съвсем нищо не тече, тъй като Турция интензивно купува полутечен азербайджански газ. Тоест, от заплануваните две тръби, единствено едната работи на половин мощ, в случай че не и по-малко. Докато втората тръба, която трябваше да мине през България и да стигне до Евросъюза, се забавя от ден на ден и повече.
По политически или по други аргументи?
Тук вероятно не става дума за политика. В началото, предходната година, породи стопански спор сред двама от участниците в състезанието за градежа, а през актуалната година проблемите произтичат най-много от пандемията. Така или другояче, фактът си е реалност: Пускът на тръбата, която трябваше да проработи още при започване на 2020 година, от ден на ден се отдалечава напред в бъдещето. И то освен в българския сектор, само че и по-нататък, в унгарския сектор. Както разбираме от известието на „ Интерфакс “, което цитирате, тя ще проработи в края на 2020 година, а съгласно мен - чак през втората половина на 2021 година.
 Борисов: Балкански поток е с милиард по-евтин от Южен поток Борисов: " Балкански поток " е с милиард по-евтин от " Южен поток "
Този план е значим за Балканите и по тази причина го назоваваме " Балкански поток ". Огромен градеж, голямо оборудване и е с един милиард по-евтин...
Какво значи това за България?
България ще губи единствено от изчезналите директни такси, само че другояче ще си получава гориво от тази втора тръба. В доста по-голяма степен губи „ Газпром “. От всичко това печели Украйна, тъй като преносът на газ през тази страна получава още по-голяма тежест. Тук би трябвало да споменем и втория огромен крах на Владимир Путин: „ Северен поток 2 “, чиято орис си остава неразбираема.
В новината на „ Интерфакс “ апропо написа: „ Газопроводът, който в София назовават не „ Турски поток “, а „ Балкански поток “… “ Откъде идва тази разлика в имената?
Идва от другия метод. Турция има интерес да го назовава „ Турски поток “. И това в някакъв смисъл е основателно, тъй като двете тръби по дъното на Черно море водят към Турция. „ Балкански поток “ може с известна конвенционалност да се счита за част от „ Турски поток “, тъй като това е тръбата, която ще премине през България, а оттова – през Сърбия и Унгария, с цел да доставя Австрия и цяла Централна Европа. С други думи – въпрос на прочит. Може да се каже, че „ Балкански поток “ е втората половина на „ Турски поток “.
" Интерфакс " цитира и острите обвинявания, отправени от Владимир Путин към България през 2019 година: че българската страна под външен напън умишлено бави реализирането на плана на своя територия. Според Вас, годни ли са тези обвинявания и сега?
 Руски специалист уточни България като единственият проблем за възобновяването на Южен поток Руски специалист уточни България като единственият проблем за възобновяването на " Южен поток "
Възобновяването на плана „ Южен поток “ е допустимо, само че казусът е, че сериозността на България, като сътрудник, провокира...
Андрей Гурков: Путин не може да признае, че грешката в действителност е негова – това е изцяло разбираемо. Така че в този случай той се пробва да трансферира виновността върху България. Не съм сигурен дали това е заслужено, тъй като – доколкото аз мога да преценява – забавянето не беше умишлено. Просто породи един дълъг спор. Да, може би в България не бързаха изключително да разрешат този спор, само че в последна сметка отговорността е на Путин, който през 2014 година взе едно безусловно неправилно стратегическо решение, отказвайки се от „ Южен поток “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР