Путин контрира с най-голямото изземване на активи на чужди компании

...
Путин контрира с най-голямото изземване на активи на чужди компании
Коментари Харесай

САЩ намериха пари за Украйна - в замразените руски активи

Путин отвърна с най-голямото изземване на активи на непознати компании в Русия

Съединени американски щати оферират замразените активи на Русия да бъдат трансферирани на Украйна посредством траншове от Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, заяви вестник " Файненшъл таймс ".

Вашингтон публично не е подкрепял концепцията за конфискация на съветските активи, само че частни начинания сочат способи за прехвърлянето им на Украйна. Така в един от документите, с които се е сдобил вестникът, конфискацията на съветски активи се разказва като " предплатено заплащане " за средствата, които съгласно западните страни Русия ще би трябвало да изплати на Украйна след войната, предава segabg.com.

Вестникът отбелязва, че страните от Групата на седемте, Европейски Съюз и Австралия са замразили съветски активи на стойност 260 милиарда евро. Европейски Съюз разполага с към 210 милиарда евро, от които към 191 милиарда евро се ръководят от интернационалната платформа Euroclear в Белгия, а други 19 милиарда евро са отишли във Франция. Сумите, държани от други страни от Европейски Съюз, са доста по-малки. В допълнение към тези средства още 7,8 милиарда евро се държат от Швейцария, а 4,6 милиарда евро - от Съединени американски щати.

Както показва " Файненшъл таймс ", активите на Руската централна банка са предпазени от интернационалното право и конфискацията им " би имала съществени последствия за финансовата система " в света. " Много страни са претърпели загуби от дейности, които нарушават интернационалното право, само че никой не е предложил конфискуване на валутните запаси. Това са свещени активи в международната финансова система ", споделя Ингрид Бранк, професорка по интернационално право в университета Вандербилт в Съединени американски щати. Освен това съгласно нея решението за конфискация на съветските активи ще изисква промени в националното законодателство на някои страни.

Според вестника Франция, Германия и Италия са изразили запаси към прехвърлянето на съветски активи в Киев. Неназован европейски чиновник, с който вестникът е разговарял, е обяснил, че Съединени американски щати имат единствено дребна част от активите, до момента в който " Европейски Съюз може да загуби доста повече ". Вместо конфискация, европейските страни, както написа вестникът, оферират да се обърне внимание на различен проект, който включва конфискуване на облагите, които Euroclear получава от оперирането с съветски активи.

По-рано " Файненшъл таймс " заяви, че Европейската комисия има намерение да събере към 15 милиарда евро за интервала до 2027 година под формата на доходи от реинвестиране на замразените съветски държавни активи, които биха могли да се употребяват за поддръжка на Киев, само че тези проекти ще зависят от равнището на банковите лихви в страните от Европейски Съюз.

Германската основна прокуратура желае да конфискува някои съветски активи на стойност над 720 млн. евро и да попълни с тях държавния бюджет. Списание " Шпигел " заяви, че е подадено искане до съда във Франкфурт на Майн.

От началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 година до февруари 2023 година немските управляващи са замразили съветски активи на стойност 5,32 милиарда евро.

Отговорът на Путин

Същевременно съветският президент Владимир Путин разпореди с декрет немската компания " Wintershall Dea " и австрийската OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в планове за рандеман на газ в aрктическите региони на Русия. Дяловете на двете компании в находище " Южно-русское " и планове в сибирското находище " Ачимов " би трябвало да бъдат трансферирани на новосъздадени съветски компании.

Това е най-голямото изземване на задгранични активи в Русия.

По-рано съветски бизнесмени получиха надзор върху някои огромни западни активи в Русия, в това число осем бирарии на „ Carlsberg “, както и компании на френския производител на храни и питиета „ Danone “.

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на BASF и " Wintershall Dea ", която е реалност от януари 2023 година Целта на това решение на съветския президент е отбрана националните ползи на фона на " противозаконните и вражески дейности на Запада във връзка с съветските активи ".

" Wintershall Dea " е отчела чиста загуба през 2022 година, която се е намалила със 7,3 милиарда евро, най-много поради деконсолидацията на компанията в Русия. OMV очакваше в началото да инкасира загуби от 1,5-1,8 милиарда евро поради изтеглянето си от Русия след началото на войната в Украйна.

Сега всички действия с съветско присъединяване, в това число делът на " Wintershall Dea " в газопровода " Северен поток ", както и взаимните предприятия с " Газпром ", би трябвало да бъдат законово разграничени доникъде на 2024 година

Акциите на OMV ще бъдат продадени след това на съветската компания СОГАЗ, която застрахова " Газпром ". Постъпленията от продажбите ще бъдат сложени в специфични сметки, благосъстоятелност на някогашните задгранични притежатели.

Всички корпоративни съглашения, които са били в действие преди този момент, към този момент няма да са годни, съгласно указа.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР