Пускането на пазара на смартфоните от серията Mate 60 на

...
Пускането на пазара на смартфоните от серията Mate 60 на
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ не са проблем: Китайската SMIC ще овладее 5 nm технологичен процес до 2-3 години, според експерти

Пускането на пазара на смарт телефоните от серията Mate 60 на Huawei разкри проблем, който озадачи американските управляващи: съгласно отчет на канадски специалисти китайските компании са в положение да създават 7 nm полупроводникови съставни елементи даже в изискванията на наказания. Според специалистите, на китайската компания за произвеждане на полупроводници SMIC ще са ѝ нужни 2 до 3 години, с цел да усвои 5-нанометровата (nm) индустриална технология и няма да ѝ е нужен достъп до EUV литография.

Както отбелязва EE Times, базирайки се на интервюираните специалисти, измежду които е и някогашният основен правист на TSMC, оказал помощ на тази тайванска компания да завоюва правосъдно дело против SMIC по дело за индустриален шпионаж през 2009 година, SMIC ще може да откри произвеждане на 5 nm чипове, като употребява наличното съоръжение за дълбока ултравиолетова литография (DUV) в композиция с потреблението на голям брой фотошаблони. Всъщност точно посредством комбинацията от тези съставни елементи на процеса SMIC овладя 7-нанометров индустриален развой, заради което на компанията не беше належащо усъвършенстваното съоръжение за EUV литография, чиято доставка за Китай беше неразрешена от холандските управляващи още през 2019 година. Припомняме, че единствено една компания в света създава нужното съоръжение за EUV литография и това е холандската ASML.

Един от основните изпълнителни шефове на SMIC е известният разработчик Лиган Монг-сонг, който има богат опит в TSMC и Samsung и е в положение да откри ексцентрични решения на техническите провокации пред китайската полупроводникова промишленост. Неговото овакантяване на управителния съвет на SMIC преди 2 години беше стимулирано точно от желанието да се концентрира върху ръководенето на активността на компанията. По това време той напуща TSMC, защото счита, че е по-важно да се поддържа така наречен закон на Мур, в сравнение с да се уголемява продуктовата гама, както желае управлението на тайванския колос.

Анализатори, интервюирани от EE Times считат, че коефициентът на рандеман на SMIC по 7 nm развой е доста по-висок от обсъжданите в пресата 10 %, като евентуално ще надвиши 70 %, което е доста добра стойност за развой, който е рисков по всички стандарти. Според специалисти от промишлеността китайските производители към момента имат достъп до огромен набор от съоръжение и по-нататъшното утежняване на глобите от страна на Съединени американски щати ще стартира да вреди на американската стопанска система в по-голяма степен, в сравнение с да лимитира софтуерното развиване на Китай.

На пазара има задоволително европейски и израелски компании, които на процедура не се вслушват в американските условия за експортен надзор, снабдявайки с нужното китайските клиенти. По този метод SMIC ще може да стартира произвеждане на 5 nm чипове до 2 или 3 години, в случай че желае и разполага с задоволително запаси. В същото време Съединени американски щати ще разполага с малко принадлежности за надеждно установяване на произхода на усъвършенстваните китайски чипове и на „ съучастниците “ на китайските производители.

Припомняме, че тази седмица министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Реймондо заключи междинните резултати от следствието на SMIC, като съобщи, че китайските компании нямат опция да създават 7 nm чипове в всеобщи количества.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР