Пушката, принадлежала на легендарния Капитан Петко войвода, бе показана на

...
Пушката, принадлежала на легендарния Капитан Петко войвода, бе показана на
Коментари Харесай

Показаха пушката на Капитан Петко войвода на хайдушки празник в Чепеларе

Пушката, принадлежала на именития Капитан Петко челник, бе показана на обичайния към този момент хайдушкия празник в центъра на Чепеларе. Тя е марка “Уинчестър ” и е от 1866 година, от 1952 година се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков ” в Смолян.

Кулминацията на празника е възстановката по посрещането на Капитана на кон, с хайдушка чета, коне и дребни моми, които му сервират китка здравец. На Войводата му бъде връчена същинската пушка на Капитан Петко челник под акомпанимент на над 40 гайдари, отпред с ръководителя им Илия Учиков.

Има две митове за пушката на Капитан Петко. Според едната тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, само че другата гласи, че оръжието му е персонално от съветския император Александър II.

С тържествено шествие всички се насочиха към площада в Чепеларе, където прославения бунтовник бе посрещнат и обичани негови песни. Сред гостите в родопския град бе служебния министър на туризма Илин Димитров, който сервира цвета пред паметника на Капитан Петко. Венци сервираха и кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев и Красимир Премянов, ръководител на тракийските сдружения в България.

Пушката на войводата бе прибрана в Музея на ските и ски спорта в НЧ „ Родопска искра 1880 “, където са показани и доста забавни експонати от другата гостуваща галерия – „ Закъснялата независимост на Родопите “.

Чепеларци и туристите в града можеха да се снимат с войводата, както и да посетят а „ Старата воденица “, където е сниман част от кино лентата „ Капитан Петко челник “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР