Пушенето, вейпинга или яденето на марихуана е свързано със значително

...
Пушенето, вейпинга или яденето на марихуана е свързано със значително
Коментари Харесай

CNN: Пушенето на марихуана драстично увеличава рисковете от инфаркти и инсулти


Пушенето, вейпинга или яденето на марихуана е обвързвано със доста по-висок риск от инфаркт и инсулт, даже в случай че човек не е имал съществуващи сърдечни болести и не е пушил или употребявал тютюн, откри ново изследване.

Въпреки че както ежедневните, по този начин и неежедневните употребяващи канабис са имали нараснал риск от сърдечен удар и инсулт спрямо неупотребяващите, рискът от инсулт се е повишил с 42%, а рискът от инфаркт е повишен с 25%, в случай че канабисът се е употребявал всекидневно, откри изследването. Рискът нараства с повишаването на броя на дните на приложимост на марихуана.

„ Канабисовият пушек не е толкоз друг от тютюневия пушек, като се изключи психоактивното лекарство: THC (тетрахидроканабинол) против никотин “, сподели водещият създател на проучването Абра Джеферс, анализатор на данни в Масачузетската обща болница в Бостън, който изследва тютюна и прекъсването на тютюнопушенето.

„ Нашето изследване демонстрира, че пушенето на канабис има обилни сърдечносъдови рискове, тъкмо както пушенето на тютюн. Това е изключително значимо, защото използването на канабис се усилва, а стандартната приложимост на тютюн понижава “, сподели Джефърс в изказване.

Констатациите от изследването отразяват други проучвания, които откриват, че ежедневната приложимост на марихуана е обвързвана с увеличение на коронарната болест на сърцето, инфаркт и инсулт, каза Робърт Пейдж II, професор по клинична фармация и физикална медицина в Училището по фармация и фармацевтични науки на Университета на Колорадо Скагс в Аурора, Колорадо.

„ Констатациите от това изследване имат доста значими последствия за здравето на популацията и би трябвало да бъдат апел за деяние за всички практикуващи, защото това изследване прибавя към възходящата литература, че използването на канабис и сърдечно-съдовите болести може да са евентуално рискова композиция “, сподели Пейдж в изказване.

Пейдж, който не е взел участие в това изследване, ръководи доброволческата група за писане на научно изказване от 2020 година по отношение на използването на марихуана за медицински и развлекателни цели и сърдечно-съдовото здраве.
Опасността е действителна както за млади, по този начин и за остарели
Проучването, оповестено в сряда в Journal of the American Heart Association, проучва данни за 430 000 възрастни, събрани от 2016 година до 2020 година посредством системата за наблюдаване на поведенческия рисков фактор, национално телефонно изследване, осъществявано всяка година от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Хората в изследването са на възраст от 18 до 74 години, със междинна възраст 45 години. Близо 90% от възрастните не са употребявали марихуана, до момента в който повече от 63% в никакъв случай не са употребявали тютюн. Сред актуалните консуматори на марихуана, близо 74% оповестяват, че пушенето е най-често срещаната форма на консумация; 4% са били ежедневни консуматори, до момента в който 7% са употребявали по-малко от всеки ден. Близо 29% от всекидневно употребяващите марихуана и 44% от тези, които не използват всекидневно, в никакъв случай не са употребявали тютюневи цигари.

По-младите възрастни - избрани като мъже под 55 години и дами под 65 години - които използват марихуана, са имали 36% по-висок риск от коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, без значение дали са употребявали и обичайни тютюневи произведения.
Сърдечните болести и марихуаната употребяват известна връзка
Предишни проучвания към този момент откриха връзка сред сърдечните болести и използването на марихуана.

Проучване от февруари 2023 година откри, че използването на марихуана всеки ден може да увеличи риска от коронарна артериална болест на човек с една трета спрямо тези, които в никакъв случай не ядат. Коронарната артериална болест се предизвиква от струпване на плаки по стените на артериите, които доставят кръв към сърцето. Наричана още атеросклероза, CAD е най-често срещаният вид сърдечно заболяване, според CDC.

Две изследвания, оповестени през ноември, откриха, че по-възрастните възрастни, които не пушат тютюн, само че използват марихуана, са изложени на по-висок риск както от сърдечен удар, по този начин и от инсулт, когато са приети в болница, до момента в който хората, които използват марихуана всекидневно, са с 34% по-склонни да развият сърдечна непълнота.

Употребата на марихуана се усилва измежду възрастните хора. Проучване от 2020 г. откри, че броят на американските възрастни хора над 65 години, които пушат марихуана или използват хранителни продукти се е нараснал два пъти между 2015 и 2018 година

Американската кардиологична асоциация поучава хората да се въздържат от пушене или цигари каквото и да е вещество, в това число артикули от канабис, заради евентуалното увреждане на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове.

„ Най-новите проучвания по отношение на използването на канабис демонстрират, че пушенето и вдишването на канабис покачва концентрациите на карбоксихемоглобин в кръвта (въглероден окис, токсичен газ), (и) катран (частично изгоряло горимо вещество ) сходни на резултатите от поемане на тютюнева цигара, като и двете са свързани със заболяване на сърдечния мускул, болежка в гърдите, нарушавания на сърдечния темп, сърдечни удари и други съществени положения “, сподели Пейдж пред CNN в предходно изявление.

„ Трябва да се отнасяте към това тъкмо както към всеки различен рисков фактор (за сърдечни болести и инсулт) и почтено да разберете рисковете, които поемате “, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР